Jyotish

OPIS

Jyoti (svetloba) in Isha (kontrolor) besedno pomeni Svetloba Boga. Funkcionalno pa je Jyotish kvantna astrologija ali znanost, ki proučuje gibanje svetlečih objektov na nebu (grahe in nakšatre) ter kakšen je odnosu med človekom in tem vesoljem skozi prostor in čas.

Cilj jyotisha je povečanje svobodne volje s katero sooblikujete svoje življenje.
Avtoriteta je Parašara Muni, oče avtorja Ved Veda Vyas-e, ki je živel pred približno 5000 leti na ozemlju današnje Indije.
V Zahodnem svetu je bolj poznana tako imenovana zahodna astrologija, oz. zahodni horoskop, ki pa je skozi čas izgubil svoj  temelj izvorne astrologije (Jyotish Veda).
Jyotish astrologija z analizo in svetovanjem obravnava osebo prek 12 osnovnih astroloških znamenj (12 Rašijev), ki jih poznamo tudi pod imeni dvanajstih koledarskih  mesecev. Vsak od njih je nosilec neke svoje temeljnje značilni, ki osebo prek tega karakterno opisuje.
Jyotish govori o dvanajstih astroloških znamenjih, ki se vsi razvrstijo ne le skozi vse leto, pač pa tudi tekom enega dneva. Vsa znamenje se v enem dnevu namreč zamenjajo na približno vsaki dve uri in pol.

 

Posebnost Jyotisha so ozvezdja ali tako imenovane Nakshatre, ki so biser med astrološkimi znanostmi.

Znani izraz “rojen pod srečno zvezdo” se v bistvu nanaša na tisto ozvezdje, sanskrt: nakshatra, ki je v času našega rojstva na najbolj vzhodni točki neba, gledano s pozicije rojstva osebe. To ozvezdje zato močno določa karakter osebe in kakovost znamenja v katerem je rojena. V rojstni karti osebe je nakšater toliko kot je planetov, tista najbolj vzhodna pa se vidi v tako imenovani prvi hiši, oz. bhavi. Lahko bi rekli, da sije nad našo glavo ter s tem določa naše osnovne karakteristike, ki so ene od glavnih vodil našega celotnega življenja.
Zelo pomembna za analiziranje karakterja neke osebe ali določanje osebnega profila pa je nakšatra pod katero se nahaja Luna. Ta namreč daje uvid v psihološke lastnosti osebe. Na določanje celotnega profila poleg tega vplivajo tudi še medsebojni odnosi vseh ostalih planetov oziroma njihovih karakternih principov ter njim pripadajoča ozvezdja.
Gre torej za kompleksen astronomski vpliv nebesnih teles na določeno osebo, ki izraža posameznikovo karmo pridelano v prejšnjih življenjih. Nič se namreč ne zgodi slučajno, in ko se rodimo nismo povsem nepopisan list. Iz jyotisha lahko razberemo naše karmične zapise prejšnjih življenj in hkrati preverimo kje je v tem življenju še dovolj prostora, da s svobodno voljo sami izberemo, delujemo in s tem zapišemo svojo prihodnost ter posledice svojih zdajšnjih dejanj. Usoda namreč ni le krivica, ki se nam dogaja, pač pa je posledični splet dejanj naših mnogih Jazov iz naših mnogih preteklih življenj.