Članki/ Video

Brahmastra (https://youtu.be/r3UYEyVjYGA)

Lok (https://youtu.be/gJQG9WpYoVo)

Vedska vojaška znanost imenovana dhanurveda temelji na lokostrelstvu, saj se beseda dhanur nanaša na lok. V vedskih spisih je opisano, da je dobra obramba velikega mesta temeljila na samo enem mogočnem lokostrelcu. Danes so velike države ponosne na svojo vojaško moč, ki temelji na sodobni tehnologiji. Zavedati se moramo, da je vse na kar smo ponosni danes obstajalo že tisočletja nazaj, vendar v drugačni obliki. Govorili smo že o astralnih orožjih, in sicer bolj specifično o brahmastri, ki predstavlja neko vrsto atomskega orožja, ki nima stranskega učinka v obliki radioaktivnega sevanja. Ponosni smo tudi na tehnologijo avtomatskih jurišnih pušk, vedeti pa moramo, da je bil vsak povprečen lokostrelec v vedskih časih sposoben izstreliti eno puščico v sekundi. V Mahabharati je opisano, da je lahko veliki lokostrelec Arjuna izstrelil šestdeset puščic naenkrat. Njegov lok je bil vsaj desetkrat močnejši od modernih lokov, vsaj 600 lb, s katerim je lahko brez problema zadel premikajočo tarčo na razdalji 120 m. Tehnologija izdelava loka, pa je bilo mnogo bolj dovršena od srednjeveškega angleškega loka, saj je lok sestavljalo več materialov hkrati.

Moderni loki imajo dokaj majhno moč napenjanja, tudi v primerjavi z srednjeveškim dolgim lokom. Danes velja 60 lb lok za močnega. Iz zgodovinskih zapisov lahko preberemo, da so angleški lokostrelci uporabljali 160 lb loke. Za boljšo primerjavo naj povem, da je to enako, kot da bi z eno roko dvignili osemdeset kilogramski cettelbell. Angleški lok je bil dokaj primitiven v primerjavi z vedskimi loki, saj je bil narejen samo iz enega materiala. Iz Bhagavata Purane lahko izvemo, da je kralj Prithu uporabljal lok iz rogov. V bistvu je bil lok narejen iz kombinacije treh materialov s tehnologijo ukrivljenega loka. Imenuje se tudi kompozitni lok. Tehnologija ima to prednost, da je lok postal krajši od angleškega, kar je bistveno pripomoglo, pri streljanju iz konjskega sedla. Lok je tako ostal krajši in enako močen, hkrati pa bil hitrejši. Naj za primerjavo povem, da je dimenzija angleškega dolgega loka znašala vsaj 1.8 metra napram mongolskemu loku s svojimi 140 centimetri. Takšna tehnologija je ostala prisotna pri mongolskih lokih. Mongolski ukrivljeni lok ima tako drugačno obliko brez tetive, kakor potem, ko kraka povežemo s tetivo.

Mongolski lok ima posebno strukturo njegove sestave, ki se je danes spremenila iz tradicionalne v moderno kompozitno. Tradicionalno je bil sestavljen iz treh plasti oziroma materialov. Zunanji sloj so predstavljale kite jelena, sredenjski sloj je predstavljal javorjev les in notranji del rogovje bivola. Vse skupaj je bilo zlepljeno skupaj z ribjim lepilom in ovito v brezovo lubje. Njegova edina pomanjkljivost je bila, da ga nisi smel uporabljati v močnem in dolgem deževju. Vsak mongolski vojščak je uporabljal dva različno močna loka, in sicer 60 lb in 120 lb.

Na sliki je prikazana moderna replika mongolskega loka, ki ga uporabljam jaz. Gre za lok, ki ga sestavlja jesenov les in steklena vlakna. Proizveden je na Madžarskem, in sicer v tovarni, ki jo je ustanovil znameniti lokostrelec Lajos Kassai. Dolžina tetive znaša 137 cm, poteg 31 inch in ima moč 60 funtov.