Zanimivosti vedske prehrane

KAZALO:

1. OSNOVNI PRINCIPI

2. SKRIVNOST DOBRE PREBAVE

3, TRI NAJBOLJŠA ŽIVILA

4. POPOLNI OBROKI

5. KAKO PRAVILNO POJESTI KOSILO ?

6. KOLIKO JESTI ? 

7. KOLIKO DNEVNO PITI ?

8. BELA SMRT (sol, moka in sladkor)

9. MINERALI IN VITAMINI

10. VEGETERIJANCI, VEGANI IN PRESNOJEDCI

11. UPORABA ZAČIMB ?

12. MAŠČOBE V VEDSKI PREHRANI

13. SPANJE

14. VEDSKO ČIŠČENJE ČREVESJA

15. SLAVE GHI-ja

 

 

1. OSNOVNI PRINCIPI

Vedski sistem pomeni uravnoteženost naših prehranskih navad. Glede na element, ki prevladuje v našem telesu, moramo zaužiti ustrezno hrano. Določena hrana stimulira en element in znižuje drugega. Če imamo v našem telesu veliko ognja, nas vede opredelijo kot pitta telesno konstitucijo (pitta doša). Prebavni ogenj, stimulirata pikantna hrana in razhudniki, zato bi morali takšno hrano  omejiti v vročih poletnih dnevih. Glede na kombinacijo elementov našega telesa oz. kombinacijo doš, nam strokovnjak predpiše ustrezno hrano.

Vede svetujejo, da moramo zaužito hrano izločiti z blatom po 14 urah. V nasprotnem primeru bomo začeli absorbirali toksine, ki se po tem času začnejo izločati. Indikator telesneg neravnovesja se odraža na vseh izločkih telesa: blato, urin, znoj, lasje, nohti in obarvanost jezika. Blato moramo izločiti v jutranjih urah, mora biti suho in kompaktno, ter se ne sme lepiti na WC školjko. Urin mora biti svetlo rumene barve, kar pomeni da nismo dehidrirani oz. nismo popili preveč naenkrat. Splošno znano je, da znoj mesojedcev bolj smrdi kot znoj vegeteriance. Človeška dolžina debelega črevesa kaže, da ni primerno za presno niti za mesno prehrano. Lasje in nohti prav tako izgubijo svoj sijaj, če se napačno prehranjujemo. Jezik, če ga pogledamo zjutraj v ogledalu, je najboljši indikator našega zdravja. Jezik prektit z belo oblogo, pomeni, da je v našem telesu dosti sluzi. Sluz (ama) pomeni toksine, ki so se začeli kopičiti v telesu. Nepravilnosti na različnih delih jezika, indicirajo težave organov, ki jih dolečen del jezika predstavlja.

Slika: povezava jezika in organov

 

2. SKRIVNOST DOBRE PREBAVE

  • Topli obroki (hrana mora biti čim bolj vroča)
  • Hrano dobro prežveči (vsak grižljaj 32 krat prežveči)
  • Rrgulirani obroki(7.00 – Zajtrk, 12.00 – Kosilo in 18.00 – Večerja)

 

3. TRI NAJBOLJŠA ŽIVILA

  • Ghi
  • Zeleni mung
  • Amalaki

 

4. POPOLNI OBROKI

  • ZAJTRK(7.00): kitri – dve polni dlani
  • KOSILO(12.00): basmati riž in dal juha, sabji in čapati, žlica raite, malo sladice in pinjenec – tri polne dlani
  • VEČERJA(18.00): juha in čapati – ena polna dlan
  • PRIGRIZEK(21.30): vroče mleko s trsnim sladkorjem in kardamomom – 2 dl (pol ure pred spanjem)

 

5. KAKO PRAVILNO POJESTI KOSILO ?

Sledi detajlni opis kako izgleda pravilen vedski način prehranjevanja. Razlikuje se od modrenega, kjer zajtrk pojemo med hojo v službo, pijemo mleko iz hladilnika in govorimo hkrati.

Hrana mora biti pridelana naravno s pomočjo naših rok. Zemljo obdelujemo z volovsko vprego, pognojimo pa jo z kravjim gnojem. Ročno poberemo pridelek, prav tako ročno pomolzemo krave. Maslo naredimo s pinjenjem domačega jogurta ter skuhamo ghi  na ognju. Kuhamo pravtako na posušenim kravjim blatom oz. z drvmi. Vrtnarimo, molzemo, kuhamo in strežemo obrok z ljubeznijo. Tako pridelana in skuhana hrana ima posebno moč. Hrano dodatno oplemenitimo tako, da jo pred obrokom darujemo Stvarniku.

Hrano pojemo sede v mirni atmosferi, brez stresnih pogovorov. Sedimo s prekrižanimi nogami, s čimer usmerjamo prebavni ogenj v trebuh. Med obrokom ne vstajamo in ne pijemo. Obrnjeni smo proti vzhodu.  Hrano serviramo na bananin list, katerega sokovi pripomorejo prebavi. Jemo s prsti, ki signalizirajo ustni votlini, katere encime naj izločijo za naslednji grižljaj hrane.

Obrok začnemo z koščkom ingverja, kateremu dodamo ščepec soli in nekaj kapljic limone. Ingver stimulira prebavni ogenj. Obrok nadaljujemo z grižljajem grenke jedi (alu neem, šukta ipd.),  nato pojemo malo špinače (šak). Obe jedi ubijeta zajedalve v načem prebavnem sistemu. Nadaljujemo z rižem (basmati) prelitim z ghijem in juho začinjene razpolovljene rumene leče (mung dhal). Zelenjavno jed (sabji) jemo skupaj z nekvašenimi kruhki (čapati). Med obrokom pojemo jušno žlico jogurta (raita) oz. pijemo pinjenec (lasi). Obrok zaključimo s sladko-pikantno marmelado (čatni). Klinčki in kardamom iz čatnija sta najboljši začimbi s katerimi lahko zaključimo obrok.

Pred in po obroku si umijemo roke, usta in stopala. Po končanem obroku malo posedimo nato gremo na kratek sprehod. Po sprehodu spimo na levem boku 20-30 min.

 

6. KOLIKO JESTI ? 

Najbolj smešna izjava debelih ljudi je: Nič ne jem pa se redim. Kapha tip človeka se redi z malo zaužite hrane napram vatta tipu, ki poje veliko pa je vedno suh. V Auschwitzu ni bilo debelih ljudi, torej bodi aktiven in manj jej. Najenostavnejši način regulacije jedenja je naslednji. Vsak zadnji dan v tednu se tehtamo in merimo kožno gubo na trebuhu. Po nekaj mesecih nam bo jasno ali preveč jemo.

Praktična vedska metoda je, da prenehamo jesti, ko prvič podremo kupček. Med jedjo ne vstajamo, saj  avtomatsko podremo kupček ko vstanemo. Prvič podrti kupček pomeni, da lahko pojemo preostanek hrane na krožniki, če je le ta majhen. Drigič podrt kupček pomeni, da moramo prenehati. Tretjič podtr kupček pomeni, da smo pojedli preveč in je želodec poln. V želodcu mora biti vedno nekaj zraka, da se hrana lahko dobro prebavi.

Vedska metoda: 50% trda hrana, 25% tekoča krana in 25% prazen prostor. Volumen želodca je v normalnih pogojih 1.5 l (Bevan, Dr. James. Handbook of Anatomy and Physiology 1978), lahko pa se razširi na 4 l.

Debelost je najpogostejša bolezen zahodnega sveta. Debelost mogoče ni velik problem za moške, ampak je definitivno za ženske. Vedsko gledano imajo ženske kapha konstitucijo, kar pomeni večji procent telesne maščobe kot moški. Kapha konstitucija malo poje ampak se zredi, pravtako kapha dijeta pomeni zdravo in lahko hrano. Gledano iz vidika vedskih spisov, so ženske bolj nagnjene k uživanju dobre hrane kot moški. Dodatni dejavnik je življenski slog modernih žensk, predvsem preveč bogata hrana in premalo dela. Moderna ženska dela v pisarni, njeno glavno fizično delo pa sta tipkanje in prelaganje papirjev. V službo in na delo se pelje z avtom, do stanovanja pa z dvigalom. Prehranjuje se v restavraciji, doma pa ji vsa opravila naredijo gospodinjski pripomočki. Vedske ženske so bile fizično zelo aktivne; nošenje vode iz reke, nošenje drv, vrtnarjenje, mletje žita, molženje krave, pinjenje masla, kuhanje kosila, pospravljanje, pranje perila v reki, nošenje perila, čiščenje itd. Moderni ljudje smo fizično malo aktivni, ampak jemo kot bi delali dvanajst ur v rudniku.

 

 

7. KOLIKO DNEVNO PITI ?

Moderne izjave strokovnjakov iz povdročja zdrave prehrane so smešne, vsaj kar se tiče količine vode, ki jo mora odrasel človek popiti tekom dneva. Prevelika količina vode izpere potrebne sestavine za obnovo telesa. Dober indikator je barva urina: prozorna barva (neasorbirana tekočina) in temno rumena barva (dehidriranost). Ayurveda svetuje 1.5-2 l vode dnevno. Poleti in med športno aktivnosti več pijemo, glede na količino znojenja posameznika.

Voda je najboljša tekočina, ki jo lahko vnesemo v telo. Najbolj se absorbira prehuhana in mlačna voda. Mrzla voda se pije v vročih poletnih dnevih. Za boljšo absorbcijo poleti vodi dodamo ščepec soli. Sol namreč ohranja vodo v telesu in ni nepotrebna oz. strupena, kakor oglašujejo v današnjih časih.

Najbolje je popiti pol litra vode takoj ko vstanemo. Največ vode moramo popiti v opoldanskih urah, vsako uro kozarec. Vodo pijemo eno uro pred jedjo in dve ure po jediMed jedjo ne pijemo razen pinjenca (butter milk), namreč tekočino, ki nastane pri pinjenju jogurta, ko delamo maslo.

 

 

8. BELA SMRT (sol, moka in sladkor)

Danes je modreno jesti integralno hrano: polnozrnata bio pirina moka, divji riž, muskavado sladkor, laneno seme, himalayska sol ipd. Bolj je hrana rjava bolj je zdrava, bolj je hrana bela bolj je strupena. Integralna hrana je dijeta kapha tipa človeka, ki pa bolj škodi vata tipu človeka, kakor koristi. Povedano z drugimi besedami, beli hrani bi se morali izogibati kapha  tipi ljudi, ljudje drugih tipov bi se morali izogibati bolj oz. manj.

Sol je najpomembnejša začimba, ki pomaga prebaviti zaužito hrano. Namen bele soli ni absorbcija mineraliov, ampak kako iz bolje prebavljene slane hrane jzločiti vitamine in minerale. Splošno znano je da se sol izloča s potenjem človeka. Človek, ki se veliko poti, bo imel v poletnih dneh, črno majico polno belih lis. Športniki si lahko hrano po športni aktivnosti dodatno solijo. Sol zadržuje vodo, človeško telo pa vsebuje 70% vode. Debelost kapha ljudi ni samo maščoba, ampak pretirano kopičenje vode, zaradi uporabe prevelike količine soli. Čista vata konstitucija nima problemov z dodatno količino soli, za razliko od pitta in kapha konstitucije človeka.

Moka je glavno živilo vata tipa ljudi, kapha tipi ljudje se jo morajo izogibati oz. uživati moko v intgralni obliki. Samo kapha tip ljudi ima prebavo zasnovano tako, da lahko efektivno prebavi integralno moko. Integralna moka bo poušila in poškodovala prebavni trakt vata tipa človeka. Lupine divjeg riža povečajo vata došonapenjanje in plini. Bele moke (T-500) ne moremo zmleti na mlinu na kamen, najfinejša moka je polbela (T-850). Belo moko najbolje prebavlja vata tip človeka, moki mleti na kamen pa mora odstraniti najbolj grobe otrobe.

Bel sladkor ni strupen, ampak in preveč zdrav v prevelikih količinah. Pita konstituciji povečuje telesno toploto, kapha konstituciji pa sluz. Bel slatkor prizemljuje vata došo. Muskavado sladkorja ne uživamo zaradi njegove vsebnosti vitaminov in mineralov, ampak ker stimulira našo prebavo. Problem ni bel sladkor, ampak naša nezmožnost kontroliranja čutov. Ena vrstica čokolade po jedi nam pomaga, cela čokolada pa škoduje. Razmišljamo, ali bi čaju dodali eno ali dve žlički sladkorja, ne zavedamo pa se, da ima coca-cola 12 žličk sladkorja  v polliterski plastenki.

 

 

9. MINERALI IN VITAMINI

Vitamini in minerali v vedski prehrani nimajo pravega pomena, gledano iz gledišča dnevne absorpcije. Telo samo proizvaja snov, ki jo sodobna medicina imenuje vitamini oz. minerali, s pravilno prehrano. Lahko zaužijemo močne tablete vitaminov in mineralaov, ampak ali jih telo lahko absorbira v popolnosti. Pravilna prehrana človeka je kuhana prehrana, ne pa surova hrana, ki je primerna za živali. Največ vitaminov ima zelenolistnata zelenjava, ampak lahko vitamine iz nje izločiimo le če je ta kuhana. Zmotno razmišljanje je, da hrana pri procesu kuhanja izgubi vitamine in minerale. Surove zelenjave človek sploh ne more prebaviti, prebavi lahko samo zrelo sadje. Koreninasta zelenjava, kot sta denimo rdeča pesa in korenje vsebujeta največ mineralov. Naše telo potrebuje sadje in zelenjavo za obnavljanje telesnih organov, ki morata v večini primerov biti skuhana. Solato lahko jemo surovo, vendar bo njen doprinos v vlakninah in ne v vitaminih.

 

 

10. VEGETERIJANCI, VEGANI IN PRESNOJEDCI

Vegeterijanstvo je princip, ki ga sledi vsako civilizirano živo bitje. V vedskih časih so bili vsi dvakrat rojeni ljudje (vaišya, kšatriya in brahmana) vegeterijanci. Drugo rojstvo se nanaša na duhovno inicijacijo s strani duhovnega učitelja, pri kateri oseba dobi brahmansko vrvico in duhovno ime. Človeško bitje lahko preživi brez mesne prehrane, saj je vegeterijanske hrane v izobilju, zatorej ni potrebno žrtvovati živalskega življenja, da bi zadovoljili naš jezik. Hrana namenjena človeku: žitarice, stročnice, mlečni izdelki, sladkor, zelenjava in sadje. Načelo vegeterijancev je uživanje hrane, za katero ni potrebno ubiti živali.

Moralno gledano imajo živali različne stopnje zaznavanja bolečine. Krava ima bolj razvit živčni sistem kot komar. Bolj ko žival trpi med procesom klanja, večjo karmo bo moral mesar odplačati. V vedski kulturi  predstavlja krava (opica – neznanje, lev – strast in krava – vrlina) zadnjo življensko stopnjo evolucije, preden se duša utelesi v človeškem telesu. Če že moremo jesti meso, naj bo to meso nižjih živali (riba, kura in koza) in ne krava. Krava oskrbuje človeško bitje z mlekom, ki je hrana za fina možganska tkiva in gijem, ki je potreben za prirejanje vedskih žrtvovanj. Karmičnih posledic ne nosi zgolj mesar, ampak naslednje osebe: kupec, prodajalec, prevoznik, rejec itd. Kdor ubija, bo ubit. Primarni vzrok vojne je podpiranje klavnic. Mesar bo v naslednjem življenju ubit s strani živali, ponovno rojene v telesu vojaka nasprotnika. Srbi so v balkanski vojni zaklali človeka in ga servirali na pladnju z jabolkom v ustih, kot da bi bil pečen prašič.

Religiozno gledano je bila večina ljudi včasih vegeterijancev: kristjani, budisti in hindujci. Biblija že na samem začetku govori, da bomo morali poplačati za vsako prelito kri ubite žival, ter da so zelenjava in sadje hrana ljudi (Geneza 1.29)Mojzes prav tako v svojih desetih zapovedih pravi: Ne ubijaj! (Eksodus 5.13) Buddha je pridigal nenasilje (ahimsa), ki je obvezno pri pridelavi mesa. Vedska žrtvovanja so bila kali-yugi namenjena zgolj za utemeljeno jedenje mesa, ki je stranski produkt žrtvovanja. Buddha se je pojavil (inkarniral), da bi preprečil nepotrebno ubijanju živali v imenu žrtvovanj. V vedski kulturi je bilo jedenje mesa dovoljeno enkrat mesečno. Človek, ki je hotel jesti meso, pa je moral žival ubiti izven vasi. Mesar je moral na uho živali prišepniti naslednjo molitev: Sedaj ti jaz jemljem življenje, v naslednjem življenju bo pravica v tvojih rokah.  V prejšnjih dobah so žrtvovali staro žival in pri pravilno izvedenem žrtvovanju, je žrtvenega ognja izstopila pomlajena žival. Pomlajena žival je bil indikator, da je svečenik pravilno izgovoril vedske himne (mantre)Mahabharata potrjuje, da za ognjeno žrtvovanje zadostijeta ghi in žitarice (ječmen in sezam). V kali-yugi sta prepovedani asvamedha-yajna (žrtvovanje konja) in gomedha-yajna (žrtvonje krave), kar je potrjeno v vedskih spisih (Brahma-vivarta Purana: Krišna-janma khanda 185.180).

Veganstvo je zopet neka moderna teorija, po kateri človeško telo ne potrebuje mlečnih izdelkov. Spoštujemo lahko ljudi, ki so prišli do zaključka, da sodobna družba preveč izkorišča krave. Moderna hiper produkcija ima naslednji moto: Trgovinske police ne smejo biti prazne. Zavoljo polnih polic z mlečnimi izdelki, imamo pravico izkoriščati krave. Problem so fanatični vegani, ki trdijo da mleka človeško telo ne more prebaviti. Stvarnik je ustvaril krave, da bi človeku dajale mleko. Eno izmed imen Stvarnika je Govinda, tisti ki daje zadovoljstvo kravam. Krišna oziroma Govinda, živi na planetu krav (Goloka Vrindavana) in skrbi zanje. Njegov brat Balarama skrbi za poljedelstvo. Krišna s flavto skrbi za krave, Balarama s plugom obdeluje zemljo.

Človeško telo ne potrebuje velike mlečnih izdelkov, da bi pravilno funkcioniralo.  Krave dajejo male količine mleka dnevno (2-4 l), čeprav so zadnjič telile pred leti. Teliček prav tako ne potrebuje celotne količine mleka, ki ga krava proizvede, da bi pravilno odraščal. Krava daje mleko iz ljubezni. Obstajajo krave, ki dajejo mleko, čeprav nikoli niso imele telička. Pravilno zaščitene krave, nam bodo dajale mleko iz ljubezni vedoč, da ga človek potrebuje zavoljo zdravja. Zaščita krav in brahmanske kulture, bi spremenila svet na bolje.

Vroče mleko, ki ga popije brahmana pred spanjem, hrani fina možganska tkivaBrahmano lahko na podlagi tega razume vedske spise, ki jih študira in preda njihovo sporočilo običajnim ljudem. Brahmane so bili svetovalci kraljev (kšatriye), ki so lahko vladali skladno z odredbami vedskih spisov. Današnji vladarji se ne držijo vedskih načel, saj podpirajo klavnice, ki niso potrebne za preživetje.

Mleko je en izmed proizvodov narave, ki človeku zadostuje za njegovo preživetje. Človek lahko preživi samo s pitjem mleka. Meso ene krave mogoče zadostuje za leto življenja. Mleko, ki nam ga krava daje tekom svojega življenja, nas lahko ohranja pri življenju skoraj dvajset let.

Človek dnevno potrebuje: dve mali žlički prečiščenega masla (ghi), veliko žlico jogurta in 2 dl vročega mleka. Enkrat tedensko lahko pojemo malo svežega sira (panir) oziroma skute. Mislim, da s tako dnevno količino zaužitih mlečnih izdelkov ne izkoriščamo krav.

Človeško telo gradi sedem tkiv (7 datujev – plazma, kri, mišice, maščoba, kosti, živci in seme), od katerih je vsak naslednji finejši od predhodnjega. Prebavljena hrana najprej gradi plazmo, nato se del plazme spremeni v kri itd. Seme ima veliko potenco, saj je zadnji stadij preobrazbe. Semena nebi smeli po nepotrebnem metati stran. Namenjen je kreiranju novega življenja oziroma lahko njegovo potenco spremenimo v povečanje možganske kapacitete. Rišiji so energijo iz spodnje čakre (spolna čakra) dvignili s pomočjo jogijskih tehnik do temenske čakre (možgani). Običajna hrana se pretvarja več dni v seme, mleko se pretvori v seme v nekaj urah. Ena kaplica semena je ekvivalentna 60 kapljicam krvi.

Različna hrana daje telesu različne dobrobiti. Sadje hrani telo nekaj ur. Žitarice hranijo telo nekaj dni. Mleko in jogurt hranita telo dober teden. Ghi daje dobrobit telesu skoraj cel mesec.

Vegani dobro protetestirajo proti klavnicam in s tem osveščajo ljudji o pretiranem iskoriščanju krav. Pravi vegani bi morali imeti farme, kjer krave umrejo naravne smrti in prodajati mleko, krav nad katerimi se ne vrši nasilje. Potrebno je rešiti problem in ne biti samo del problema.

Presnojedstvo je način prehranjevanja, ki najbolj oslabi naše telo. Najbolj ga prenaša kapha  konstitucija človeka v primeru, da se prehranjujemo s sadjem, oreščki in suhim sadjem. Surove zelenjave sploh ne moremo prebaviti, mogoče nekaj izvlečemo iz zelenjave, če iz nje naredimo smoothie. Človeško telo je narejeno za kuhano hrano, napromer vata konstitucija človeka mora skuhati celo sadje. Vede predpisujejo, da se morajo vsi oreščki in suho sadje namočiti preko noči, če se jih zaužije surove. Solato nam pomagajo prebaviti: sol, limona in olivno olje. Solate ne moremo prebaviti, vitamine nam dasta olivno olje in limonin sok. Solata nam daje vlaknine, ki pomagajo pri prebavi.

Kuhana hrana vsebuje element ognja, ki pomaga prebavnemu ognju v želodcu. Presna prehrana iz leta v leto slabi prebavni ogenj našega telesa. Podobno posušena drva na soncu vsebujejo element ognja, ki pripomorejo k boljšemu izgorevanju lesa, za razliko od svežega in vlažnega lesa. Ljudje nismo prežvakovalci kot krave, nimamo dveh želodcev in naše za polovico krajše črevo ne more prebaviti celuloze. Zelena solata nam ne da nič energije, mogoče jo dobimo nekaj iz limone in olja. Edini namen solate je potiskanje blata iz črevesja, še posebaj pripomore prebavi mesojedcev. Presna prehrana pomaga prečistiti človeško telo pri tedenskem sadnem postu, na daljši rok pa bolj škoduje kakor koristi našemu telesu. Vede priporočajo uživanje sladkega sadja dve uri po kosilu in zvečer v kombinaciji z vročim mlekom.

 

 

 

11. UPORABA ZAČIMB ?

Začimbe imajo v vedski prehrani zelo pomembno vlogo, saj pomagajo k boljši prebavi hrana. Prva začimba, ki stimulira naše prebavne encime v ustih je nejodirana bela sol, ki velja za najpomembnejšo začimbo. Druga najpomembnejša zaćimba je rimska kumina oz. jeera, ki se uporablja za prebavo težkih jedi. Predvsem se uporablja pri prebavi pšenice, katere težkost prizemljuje vata konstitucijo in velja za pomembno hrano tega telesnega ustroja. Kumina se dodaja kruhu ali rižu, bolj običajno pa jo dobimo preko sabjija in dhalove juhe. Tretja najpomembnejša začimba je kurkuma, saj čisti kri. Bolj je jed mastna več začimb moramo uporabiti.

Začimbe pomagajo pri prebavi določene hrane, torej ima vsaka vrsta zelenjave (razhudniki, stročnice, zeljnice, korenine itd.) predpisano začimbo. Začimbe pomagajo bolj pribljižati določeno hrano našemu telesnemu ustroju. Začimbe pomagajo izločiti ustne encime, ki sodelujejo pri prebavi.

Začimbe v zrnu vedno pražimo na ghiju. Postopek praženja pomaga izločiti eterična olja iz doličene začimbe, ghi pa velja za najboljši medij, ki eterična olja poveže z ustnimi encimi. Začimbe v prahu (sol, kurkima, garam masala itd,) dodajamo v jed, ko je le ta v procesu kuhanja. Začimbe v prahu lahko prežimo, če jih predhodno pomešamo z vodo, tako da dobimo pasto.

Slika: praženje začimb na ghiju

8 NAJVAŽNEJŠIH ZAČIMB – pomaga prebaviti – učinki

 

RIMSKA KUMINA (VPK=) – jogurt, težke jedi –  povečuje okus jedem, bogata z železom

KORIANDER (VPK=) – koreninaste zelenjavo, škrob – konzervans, hladi telo, najboljša pita začimba

KURKUMA (VPK=) – beljakovine – čisti kri

INGVER (VK-) – zelenjavo in sadje – stimulira tek

ČRN POPER (VK-) – zelenjavo – stimulira prebavo, znižuje sluz

ZELENI KARDAMOM (K-) – mleko, sladice po prebavna začimba, boljši zadah

———————————————————————————————————————————————

ČRNA GORČICA (najboljša kapha začimba) – zelja, jogurt

ASAFETIDA (najboljša vata začimba) – stročnic – ni ugodna za vadbo joge

 

ŠTIRI UPORABE ZAČIMB:

 

1. ZRNA: a.) SUROVE: ingver, kardamom, koromač (stimulacija prebave)

b.) PRAŽENE NA GHIJU: gorčica, kumina, fenegrik, koromač

(METODA I: najprej pražimo začimbe nato dodamo zelenjavo, METODA II: začimbe dodamo na kocu – »čons«)

2. PRAH: a.) KUHANJE: mlete začimbe (garam masala, koriander, cimet, kurkuma, paprika)(IZJEMA – poper, asafetida)

b.) PASTA: mlete začimbe +voda (pražimo na ghiju)

 

TRI NAJDRAŽJE ZAČIMBE: žafran, vanilija, kardamom

 

UČINKI  ZAČIMB:

HLADIJO: koriander, koromač, žafran, vanilija, curry list

GREJEJO: vse predvsem: ingver, poper, garam masala (4 x koriander, 2 x kumina, 2 x poper, 2 x kardamom, 1 x klinčki, 2 palčki cimeta)

GRENKE: neemovi listi, fenegrik

SLADKE: kardamom, klinčki, cimet, koromač, janež, vanilija – (sladice, sadje)

 

REGIONALNE KOMBINACIJE:

VZHOD INDIJE (Bengalija): PANCPURAN: 2 x gorčica, 2 x kalonji, 1x seme zelene, 4 x fenel, 4 x fenegrik

JUG INDIJE: curry list, gorčica, rdeč čili, urid dhal, asafetida

MEDITERAN: lovorov list, rožmarin, origano, bazilika, timijan

 

 

12. MAŠČOBE V VEDSKI PREHRANI

Maščobe v vedski prehrani imajo velik pomen, za razliko moderni  dijet, kjer maščobe enostavno črtajo iz enačbe dobrega jedilnika. Ne vem zakaj bi Bog ustvaril mleko z 4,2% maščobe, če zadostuje mleko z 0,5% maščobe. Nedavno sem slišal, da je ženska ki je redno hodila na preglede k vedskemu Kaviraju prenehala z vnosom maščob. Zanimljivo je, da jo je na naslednjem pregledu, brez da bi mu predčasno povedala, vprašal zakaj je prenehala z vnosom maščob.

Zanimljivo je, da vedska prehrana zagovarja princip uživanja lokalne hrane (zelenjava, sadje, žitarice, stročnice… ), ne daje pa veliko pomena olivnemu olju. Morda odgovor temelji na temperaturni obstojnosti olja. Vedska prehrana zagovarja pet vrst olja: ghee, sezamovo olje, gorčično olje, arašidovo olje in kokosovo olje. Sezamovo olje je najbolj priporočljivo za vata telesen ustroj, ugodnjo je z njim namazati celo telo pred jutranjim tuširanjem. Gorčično olje je najbolj priporočljivo za kapha telesen ustroj, ima najbolj izrazit okus izmed vseh omenjenih olj in se uporablja za masažo, saj greje telo. Ghi je najbolj priporočljiva maščoba za pita telesen ustroj, saj hladi telo, priporoča se tudi sončnično olje. Kokosovo olje se se največ uporablja v južni Indiji in ima efekt hlajenja, ko ga s hrano vnesemo v telo in ga le to prebavi.

 

 

 

13. SPANJE

V vedskih časih so spali ponoči, podnevi niso spali, ker bi se morali spočiti od nočnega življenja. Regularna intezivna nočna aktivnost po 22h močno vpliva na naravni ciklus in lahko povzroči nespečnost. V mislih imam žuriranje do 4h in spanje do 12h. Športna aktivnost naj se konča najkasneje do 18h. Spati je potrebno iti okoli 22h in vstati pred sončnim vzhodom, najkasneje ob 7h. Vsaka ura spanja pred polnočjo se šteje dvakratno. Vsaka ura spanja po sončnem vzhodu, negativno vpliva na naše zdravje, še posebaj če je naše telo kapha tipa. Pol ure pred spanjem je dobro popiti kozarec vročega mleka z začimbami (trsni sladkor, kurkuma, ingver in kardamom). V redu sta pranayama in Candra-namaskar. Največ nočnega spanca potrebujejo vatta tipi ljudi, ne toliko zaradi grobe telesne utrujenosti, temveč bolj zaradi mentalne utrujenosti.

VATA PITTA KAPHA
Čas za v posteljo 22h 22h – 23h 23h – 24h
Čas za vstajanje 6h 5.30h 4.30h

Podnevi se ne spi. Dnevni počitek še ne pomeni spanja, v kolikor njegova dolžina ne presega 45 min. Po 45 min spanja vstopimo v globok spanec, kožne pore pa se zamašijo zato se moramo po spanju stuširati. Spati ne bi smeli ob zori, poldnevu in mraku. Najboljši počitek je po kosilu in sicer 15 – 30 min in sicer na levem boku. Spanje na levem boku stimulira našo prebavo. Spanje na hrbtu in trebuhu ni priporočeno. Spanje na levem boku greje telo, spanje na desnem boku ga hladi.

 

 

14. VEDSKO ČIŠČENJE ČREVESJA

 

PONEDELJEK:    NA TEŠČE: 1 žlička ghi, 7.00 ZAJTRK:  Kitri, 12.00 KOSILO: KItri, 18.00 VEČERJA: Kitri

TOREK:                  NA TEŠČE: 2 žlička ghi, 7.00 ZAJTRK:  Kitri, 12.00 KOSILO: KItri, 18.00 VEČERJA: Kitri

SREDA:                  NA TEŠČE: 4 žlička ghi, 7.00 ZAJTRK:  Kitri, 12.00 KOSILO: KItri, 18.00 VEČERJA: Kitri

ČETRTEK:           NA TEŠČE: 6 žlička ghi, 7.00 ZAJTRK:  Kitri, 12.00 KOSILO: KItri, 18.00 VEČERJA: Kitri

PETEK:                 NA TEŠČE: 8 žlička ghi, 7.00 ZAJTRK:  Kitri, 12.00 KOSILO: KItri, 18.00 VEČERJA: Kitri

SOBOTA:             NA TEŠČE: čez noč namočene suhe slive,

7.00 ZAJTRK:  Kanji, 12.00 KOSILO: Kanji, 18.00 VEČERJA: Kanji

NEDELJA:         VSI OBROKI NAJ BODO LAHKI

 

KITRI – Enolončnica iz leče in riža

¼ dl ghi, 2 mž nastrgan ingver, 1 mž kumine, ¼ mž asafetide, ½ mž kurkume, 1 mž koriandra, 1  mž sol

150 g mong dhal, 150 g basmati riž, ½ kg korenje, ½ kg cvetača, 1 x limona

Pražimo začimbe. Dodamo vodo. Kuhamo dhal 20 min. Dodamo korenje in kuhamo 20 min. Dodamo riž in cvetačo in kuhamo 15 min. Dodamo limono in sol.

 

KANJI – Juha iz riža

¼ dl ghi, 1 mž nastrgan ingver, ½ mž kumine, 2 lovorjeva lista, ½  mž sol, pest basmati riža

Pražimo začimbe. Dodamo vodo, basmati riž in sol. Kuhamo 30 min.  Riž mora biti razkuhan in juha gosta (ne preveč vodena).

Obroki naj bodo topli, najboljše je če je vsak obrok posebej skuhan, lahko pa si zaradi okoliščin pustite obrok v termo posodi (vzamemo v službo). Število obrokov ni omejeno, lahko jih je tudi več ampak ne manj kot dva. Ni dobro jesti po šesti uri zvečer, kosilo naj ne bo kasneje od 14.00.

 

NAMEN SESTAVIN: mung dal (razpolovljena in olupljena zelena leča moong) čisti črevesje, beli basmati riž čisti črevesje, ghi je najboljša maščoba, ki pomaga absorbirati hrano v kombinaciji z začimbami, rimska kumina (jeera) pomaga pri prebavi žitaric (basmati riž), asafetida pomaga pri prebavi stročnic (mung dal), ingver poveča prebavni ogenj, kurkuma čisti kri, koriander pomaga pri prebavi korenin (korenje) in sol stimulira naše prebavne encime v ustih.

Zjutraj zaužijte segret topel ghi. V primeru večje konzumacije gija (občutek slabosti) lahko popijete kozarec vode s pomarančnim sokom.

 

 

15. SLAVE GHI-ja

Ghi je prekuhano maslo, kar pomeni, da s procesom kuhanja odstranimo odvečno vodo iz masla (16%). Ghi predstavlja esenco mleka, saj iz 100l mleka dobimo 3,6-4,2 l ghi-ja. Z drugimi besedami predstavlja čisto maščobo. Pravi ghi je narejen iz jogurta in ne iz sladke smetana, s čimer si sodobna mlečna industrija skrajša eno fazo v procesu proizvodnje oz. cenejšo izdelavo. V vedski kulturi so iz ohlajenega mleka pobrali smetano in jo shranjevali v posodi cel teden skupaj s kulturo jogurta. Teden dni star jogurt iz smetane so nato ročno pinili v glinenem vrču. Ghi se boljše dela iz starega masla, prav tako pa se ne pokvari pri sobni temperaturi več let.

Slika: ročno pinjenje jogurta

Znanstveniki so delali poiskuse, katera maščoba je najbolj temperaturno odporna in prišli do zaključka, da je to ghi. Bolj ko segrevamo določeno maščobo, bolj postaja težka za prebavo, ghi postane najmanj toksičen. Večtkrat ko segrejemo ghi na temperaturo cvrtja, težji je za prebavo. Dober kuhar bo najprej ocvrel hrano, nato bo vroč ghi uporabil za začimbe, kruh ipd. Ghi je najboljši medij, ki izloči in poveže eterična olja začimb s prebavnimi encimi. Ghi se največ uporablja pri pripravi oz. praženju začimb. Na maslu se ne kuha, ker ima drugačno strukturo od ghi-ja, prav tako pa se bo pri visoki temparaturi zažgal.