Članki/ Video

Osebne točke (https://youtu.be/TrZUugyapuU)

Lepo pozdravljeni moje ime je Andrej Vrtovec ali Ananda Vardhana Das. Danes bomo govorili o konceptu osebnih točk v Vastuju.

Mnogo ljudi, ki se malo spoznajo na Vastu poznajo pojem glavnih in stranskih točk. Glavne točke so sever, jug, vzhod in zahod. Stranske točke predstavljajo smeri neba kot so severo-zahod, jugo-zahod, jugo-vzhod in severo-vzhod. Med stranskimi, severo-zahod predstavlja element zraka, jugo-zahod element zemlje, jugo-vzhod element ognja  in severo-vzhod element vode. Vsem tem smerem neba vladajo specifični polbogovi, ki se imenujejo dig-devatas. Hkrati tem smerem neba vlada tudi devet znanih planetov Jyotiša. Sedaj smo prišli do točke, kjer bomo združili znanost Jyotiša in Vastuja. Vsak planet ima na določenih stopnjah ali poziciji neba največjo moč. Sedaj si poglejmo na kateri poziciji je določen planet najmočnejši. Rahu je najmočnejši na jugo-vzhodu, Ketu na severo-vzhodu, Sonce na vzhodu, Luna na severo-vzhodu, Merkur na severu, Venera na jugo-zahodu, Mars na jugu, Jupiter na severo-vzhodu in Saturn na zahodu. V D1 ali osebni karti posameznika vsekakor niso vsi planeti situirani na svojih naravnih pozicijah. V trenutku rojstva določene osebe se lahko planeti nahajajo ravno v obratnih pozicijah od naravnih, zato pride do zmede. Najslabše je, če ima oseba vse planete skoncentrirane na enem delu karte, kar pomeni, da so vse osebne smeri neba skoncentrirane na specifičnem delu stanovanja. Dobra stvar osebnih točk pa je v tem, da le te predstavljajo drugo opcijo, kamor lahko postavimo določen element v stanovanju, če ga ne moremo postaviti na glavno pozicijo. Za primer lahko vzamemo pozicijo glavnega vhoda, ki je najboljši na vzhodnem predelu same stavbe. V kolikor se le ta dejansko ne nahaja na poziciji vzhoda, ampak se nahaja na našem osebnem vzhodu, je za nas to dobra pozicija. Najpomembnejši osebni točki posameznika sta naslednji. Točka vzhoda ali pozicija Sonca v D1, ki predstavlja našo vitalno točko in pozicija planeta, ki določa naše trenutno življenjsko obdobje. Prava umetnost vastu-ja predstavlja opis dejavnosti, ki jo mora oseba opravljati na svoji specifični osebni točki znotraj svojega stanovanja.  Vsaki smeri neba tako vladajo trije vladarji in sicer planet, polbog in inkarnacija Višnuja. Spodaj imate napisne vse vladarje za vsako posamezno smer neba, kakor tudi glavno kvaliteto, ki je le ta predstavlja.

V – Sonce (Surya), Indra, Rama, ZDRAVJE

SV – Jupiter (Guru) in Ketu, Šiva, Vamana, VODA

S – Merkur (Budha), Kuvera, Budha, BOGASTVO

SZ – Luna (Candra), Vayu, Krišna, VETER

Z – Saturn (Šani), Varuna, Kurma, IZOBRAZBA

JZ – Rahu, Niriti, Varaha, ZEMLJA

J – Mars (Mangala), Yama, Nrisimha, SMRT

 

Vhod ( https://youtu.be/GkhfCgyA-I4)

 

Ena zelo pomembnih, če ne celo najpomembnejših stvari v Vastu-ju, predstavlja pozicija glavnega vhoda. Najboljši tloris stavbe predstavlja kvadrat z devetimi enako velikimi sobami. Najboljše je, da so stranice stavbe poravnane s smermi neba S-J in V-Z.  Vsaka stranica stavbe (vzhodna, severna, zahodna in južna) ima devet možnosti glavnega vhoda. Na vsaki stranici obstaja najboljša pozicija glavnega vhoda, kakor jih prikazuje slika na zaslonu. Bodite pozorni na sistem, kako pridemo do najboljše pozicije glavnega vhoda na vsaki stranici. Gibljemo se v obratni smeri urinega kazalca. Na vzhodu je najboljša pozicija glavnega vhoda nad centrom vzhodne stranice. Na severni strani je najboljša pozicija na levi strani od centra. Na zahodni stranici je pod centrom in na južni stranici desno od centra.

Najslabši so vhodi na vogalih stavbe in sicer JZ, JV, SZ in SV, kjer SV predstavlja pozitivno nulo.

Najboljša pozicija glavnega vhoda je na vzhodni stranici malo nad centrom. Vhodna vrata morajo biti največja in se morajo odpirati v prostor, tako da jih odpremo v smeri urinega kazalca, ko stopimo v prostor. Pri takšni poziciji glavnega vhoda je dobro narediti stranski vhod na zahodni stranici malo pod centrom. Stranski vhod je manjši od glavnega, smer odpiranja pa je enaka kot pri glavnem vhodu.

Glavni vhod ima veliko pomembnost, saj predstavlja konstantno prihajanje v stavbo. Vsaka pozicija prinese neko dobrobit v našem življenju. Sever je bolj primeren za bogastvo in vzhod za samo zdravje osebe.

 

VABLJENI  NA  TRIDNEVNI  VASTU  TEČAJ

   Kdaj: _________________________________________

   Kje:  __________________________________________

  1. dan: osnovna teorija in praktični napotki kako urediti dom, poslovni prostor, vrt, naselje…
  2. dan: praktični pregled naših tlorisov doma ali poslovnega prostora,
  3. dan: spoznavanje osnov vedske astrologije jyotish (džjotiš) in njegova povezanost z Vastujem. Izračunali bomo vaše osebne točke in jih vnesli v tloris ter jih tako prek prostora povezali z vašimi odnosi, življenjskim poslanstvom, poklicem, zdravjem, premoženjem, predniki, potomci, talenti…

Mi oblikujemo prostor, ta pa potem oblikuje nas. Zato naredite pozitivno spremembo v prostoru, da vas bo podprl na vaši poti srečnejšega življenja.

Ob prijavi oddajte svoje rojstne podatke in naslov, na katerem želite delati individualni Vastu načrt. Število mest je omejeno.

Prijave in informacije  –  Tatjana Vrtovec:  031 345 804 

tatjana.vastu@gmail.com

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

OBVESTILO

V četrtek 8. Novembra 2018 se začne Vastu šola.

Naslednja predavanja po urniku bodo vsak torek ob 15h, na Inštitutu Vedanta, na Žibertovi 27 v Ljubljani. (učilnica v 1.nadstropju, desno)

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku in sicer 1x tedensko po 2 uri. Po potrebi bomo podaljšali za vaša vprašanja in vaje. 

Celotno šolanje traja 4 mesece.

Predava učitelj Tushar Narayan

Asistentka Tatjana Vrtovec