Slovar

A, B, C, Č, D, EF, G, H, I, J, KL, M, N, O, P, QR, S, Š, T, U, VW, X, Y, Z, Ž.

A

Angra Muni – sin Brahme, ki prebiva na eni izmed zvezd velikega Voza

Aštanga-yoga – osemstopenjska yoga (yama-pravila, niyama-predpisi, asana-telesne vaje, pranayama-dihalne vaje, dharana-kontrola čutov, pratyahara-koncentracija, dhyana– meditacija in samadhi-trans). P0znamo jo tudi pod imenom dhyana-yoga oziroma mistična yoga. Avtoriteta je Pantajali Muni.

Ašvameda-yajna – ognjeno žrtvovanje konja (ašwa), ki je v kali-yugi prepovedan, zavoljo nekvalificiranih svečenikov.

B

Basmati – vrsta himalajskega riža, ki čisti črevo in hladi telo

Bharata – vedski kralj po katerem se je imenovala Indija v preteklosti. Obstajata dva Bharata. Prvi se je pojavil v Mesečivi dinastiji. Drugi se je pojavil v dinastiji Priyavrate.

Bhrigu Muni – prvi prajapati in tisti, ki je testiral kdo je vsevišnji izmed trojice; Višnu, Šiva in Brahma

Brahma – Sekundarni kreator, ki je ustvaril 14 planetarnih sistemov, potem ko je v meditaciji od Krišne prejel sveti zlog OM. Rodil se je iz lotosa, ki je zrasel iz popka Garbodakašayi Višnuja. Zadolžen je za kreiranje univerzuma, kar pomeni tudi da upravlja z raja-guno. Poseduje 78% lastnosti Krišne, kar je maksimalen odstotek, ki ga lahko doseže živo bitje (jiva-tattva) v materialnem svetu.

Brahmačary – študent vedske literature, ki živi pri duhovnem učitelju in sledi celibat. Študij traja med 5 in 25 letom starosti Nato se ob privolitvi duhovnega učitelja študent lahko poroči (grihasta ašram) .

Brihad-bhagavatamrita – Komentar na Šrimad-bhagavatam, ki ga je kralj Parikšit povedal svoji mami Uttari, tik preden je umrl zaradi prekletstva dečka brahmane. Knjigo sestavljata dva dela. V prvem delu Gopa Kumara poizveduje, katera je najvišja destinacija, ki jo je možno doseči po naši smrti. V drugem delu Gopa Kumara išče osebo, ki je najbolj duhovno napredna. Brihad-bhagavatamrito je napisal Sanatana Goswami, eden od šestih neposrednih učencev Caitanye Mahaprabhuja.

C

Chandra-namaskarChandra pomeni Luno in namaskar pozdraviti, z drugimi besedami pozdrav Luni. Nanaša se na gimnastične vaje, ki jih izvajamo zvečer pred spanjem obrnjeni proti Luni, ki nas umirijo.

Č

Čapati – tanki nekvašeni kruh iz polnozrmate moke

Čatni – pikantna jed, ki stimulira našo prebavo

D

Daitje – demoni, ki so sinovi Prajapati Kašyape in Diti (hči Prajapati Dakše)

Danave – demoni, ki so sinovi Prajapati Kašyape in Danu (hči Prajapati Dakše)

Devahuti – ena od hčera Svayambhuva Manuja

Dhal – indijsko ime za fižol

E

F

G

Garuda – nosilna ptica Gospoda Višnuja. Sin Vinate, ene od žena Prajapatija Kašyape. Garuda je sovražnik kač, ki so njegovi polbrati in jih je rodila Kadru. Kadru in Vinta sta dve sestri in ženi Prajapatija Kašyape.

Garam masala – garam pomeni topla in masala mešanica začimb. Vsebuje suho pražene mlete začimbe: cimet, klinčki, koriander, rimska kumina, poper. Osnova sta cimet in klinčki, ostale začimbe varierajo gledena regijo Indije.

Ghi – prekuhano maslo (100% maščoba), vsa voda izhlapi med vretjem. V Sloveniji poznan pod imenom “masounk”.

Grihasta – družinski človek, ki sledi principe religije (dharma). Eno od pravilso so spolni odnosi samo s vvojo ženo in sicer brez kontracepcije.

Guhyake – sledilci Kuvere, rajskega zakladnika

H

Hiša – trideset stopinsko fiksno polje, imenovano bhava. Obstaja dvanajst hiš. Prvo hišo definira točka na vzhodu v trenutku našega rojstva in je poznana po imenih: Lagna, podznak, Ascedent. 

Hanuman – najbolj znan junak velikega epa Ramayane. Pol opica in pol človek, ki pripada rasi vanara in prebivajona Kimpuruša-varši (del Jambu-dvipe). Najzvestejši sluga Gospoda Ramačandre.

Hayaširša – inkarnacija Kršne

I

J

K

Kapha – telesni ustroj, sestavljen iz elementa zemlje in vode

Kardama Muni – eden od sinov Brahme

Karanodakašayi VišnuVišnu, ki leži na vzročnem (karano sagara) oceanu. Vzročni ocean je kapljica vode v duhovnem svetu na katerem leži Karanodakašayi Višnu in s svojim dihanjem kreira številne univerzume iz svojih kožnih por. Karanodakašayi Višnu je prva ekspanzija, s katero Krišna upravlja materialni svet (prva ekspanzija moči ustvarjanj).

Kartikeya – Sin Šive in vojskovodja polbogov

Kviraj – kavi pomeni pesnik in raj pomeni kralj. Beseda se nanaša na zdravnika v vedski kulturi

Kurmadeva – ena izmed lila-avatarjev Gospoda Višnuja v obliki želve in ena izmed oblik desetih avatarjev. Kurma plava v Garbodaka oceanu in nosi Ananto Šešo, ki na svojih glavah nosi vsak univerzum, kot tudi vse univerzume. Hrbet Kurme je služil kot teme Planine Merupri pinjenju oceana mleka.

Kumare – prvi sinovi gospoda Brahme, ki so z močjo mistične yoge ohranili telesa dečkov (kumara) in tako lažje ostali študentje v celibatu (naistika bramačariji). Seme ima dve funkciji: prva je stvarjenje potomcev, druga je dvig semena v možgane s pomočjo mistične yoge. Oseba ki ji energija semena teče navzgor se imenuje Riši. Štiri Kumare: Sanaka, Sanatana, Sanandana in Sanatkumara

L

M

Manasottara – planina na Zemeljskih planetarnih sistemih, ki služi kot kolesnice enemu od koles kočije Sonca.  Hribovje Manasottara tvori krog na predzadnjim koncentričnem pasu zemeljskega raja, ki je neviden našim očem zavoljo naše brezbožnosti oz. nereligioznosti.

Matsya – ena izmed lila-avatarjev Gospoda Višnuja v obliki ribe, ena izmed oblik desetih avatarjev. Matsya je pomagala rešiti Nojetovo barko ob vesoljnem potopu. Ob smrti vsakega Manuja voda Garbodaka oceana preplavi zemeljske planetarne sisteme.

Maya Danava – arhitekt demoni, velik mistik in sin Prajapati Kašyape in Danu (hči Prajapati Dakše)

Mong – vrsta zelene leče oziroma fižola, ki čisti črevo in hladi telo

N

Nage – vrsta demonov, ki prebivajo v votlinah Bhu-mandale v predelu poznanim pod imenom Patala. Potomci Prajapati Kašyape in Kadru (hči Prajapati Dakše)

Matsya – ena izmed lila-avatarjev Gospoda Višnuja v obliki pol človeka in pol leva. Nrisimhadev je ubil nepramagljvega demona Hiranyakašipuya.

Narada Muni – deseti sin Gospoda Brahme in avtoriteta za vdano služenje (bhakti-yoga).

Nara-Narayana – inkarnacija Gospoda Krišne, ki kaže pot osvoboditve preko izvajanja strogosti. Strogosti izvaja v Bhadrika ašramu v Himalaji. Nara je Arjuna in Naryana Krišna. Pojavil se je v dinastiji Prajapatija Dakše.

O

P

Prana – eden od petih življenskih zrakov v telesu in indikator naše vitalne energije

Pitta – telesni ustroj pri katerem prevladuje element ognja

Prajapati – progeneratorji živih bitij v univerzumu in hkrati direktni potomci Brahme, ki živijo na planetih modrecev (Satya, Tapa, Jana in Mahar-loka). Brahma ima dvajset sinov: Sanaka, Sanatana, Sanandana, Sanatkumara, Šiva, Mariči, Atri, Angira, Pulastya, Pulaha, Kratu, Bhrigu Muni, Vašašata, Dakša, Narada, Svajambhuva Manu, Kardama, Dharma, Adharma in hči Vak.

Pranayama – dihalne vaje, ki umirijo naš um.

Prdyumn – polbog ljubezni, bolj poznan kot Kupid.

Prahlad – sin demona Hiranyakašipuya, ki ni bil demon, ampak se je milosti Narada Munija rodil kot bhakta.

Priyavrata -eden od petih otrok Svayambhuva Manuja (Priyavrata, Uttamapada, Devahuti, Prasuti in Akuti)

Q

R

Ramačandra – inkarnacija Krišne v obliki vedskega kralja. Glavni junak velikega epa Ramajyana. Pojavil se je v obliki človeka, da bi izničil blagoslov Ravane, ki je smatral ljudi za prešibke, da bi ga lahko ubili.

Riši – tistemu kateremu seme teče navzgor. Poznamo mnogo rišijev: raja-riši (Yudištira Maharaj), brahma-riši, deva-riši (Narada Muni)

S

Sabji – indijsko ime za zelenjavo, običajno se nanaša na zelenjavno začinjeno jed.

Sagara – kralj v Sončevi dinastiji. Njegovih 60.000 sinov je prekopalo Bharata-varšo, ko so iskali žrtvenega konja, ki ga je ukradel kralj Indra. Površino  Baharata-varše so razdelili na devet ozemelj oziroma otokov. Notranjost plošče Bhu-mandale pa so prekopali vse do Rasatale in s tem  ustvarili podzemne jame oziroma mesta imenovane tale, ki predsravljajo podzemne rajske planeta (bila-svarga)

Saniyasi – red odpovedi. Človek, ki se popolnoma preda Bogu po 75 letu starosti. Živi v celibatu, brez žene, popolnoma odvisen od Boga. Za kali-yugo je prerokovano da bodo imeli saniyasiji največ denarja.

Šraddha – ena od hčera Kardama Munija in Devahuti

Šrimad-bhagavatam – komentar Vyasadeve na Mahabharato, po inštrukciji njegovega duhovnega učitelja Narade Munija. Mahabharata (120.000 verzov) opisuje proces karma-kande, za razliko Šrimad-bhagavatama (18.00 verzov), ki opisuje proces bhakti-yoge. 

Svayambhuva Manu – sin Brahme, ki je začetnik človeške rase (manušya). Iz besede Manu izhaja angleška beseda za človeka (man).

Š

Šiva – kombinacija med živim bitjem (jiva-tattva) in Stvarnikom (višnu-tattva). Pripada šiva-tattvi in poseduje 82% lastnosti Krišne. Zadolžen je za kozmično uničenje in s tem upravlja s tama-guno.

Šraddha – obred, ki ga vrši sin preminulega očeta, da bi le ta dlje živel na planetu prednikov (Pitri-loki). Običajno se prednikom daruje določebna vrsta hrane,

T

U

V

Vanaprasta – odvojeni red. Oseba naj bi živela v gozdu (vana), ampak je prerokovano, da v kali-yugi vanapraste ne bodo sposobni živeti v gozdu. Vanaprasta je neke vrste upokojenec, ki po 50 letu zapusti družinsko življenje, živi v celibatu skupaj s svojo ženo in prakticira duhovnost.

Vaivasvatu Manu – oče človeštva. Sin Vivasvana polboga Sonca.

Varahadeva – ena izmed lila-avatarjev Gospoda Višnuja v obliki merjasca, ena izmed oblik desetih avatarjev. Varaha je dvignil Zemljo iz Garbodaka oceana, ko je padla v njega zaradi preveč izkopanega zlata s strani Hiranyakše. Pojavil se je tudi, da ubije Hiranyakšo.

Vatta – telesni ustroj, ki je sestavljen iz elementov zraka in etra

Višnu – ekspanzija Krišne, ki poseduje 92% lastnosti Krišne. Zadolžen je za vzdrževanje univerzuma in s tem upravlja s sattva-guno. Njegove pozicije živo bitje ne more doseči, saj predstavlja višnu-tatvo.

W

X

Y

Yakše – so čuvaji naravnih zakladov in so sinovi Kuvere, ki je zakladnik polbogov.

Yamadute – služabniki kralja smrti Yamaraja, ki pridejo iskat grešno osebo, ko umre. V krščanski tradiciji jih lahko opišemo kot parkeljne.

Z

Ž