Slovar

A, B, C, Č, D, EF, G, H, I, J, KL, M, N, O, P, QR, S, Š, T, U, VW, X, Y, Z, Ž.

A

aaa

B

Brahma – Sekundarni kreator, ki je ustvaril 14 planetarnih sistemov, potem ko je v meditaciji od Krišne prejel sveti zlog OM. Rodil se je iz lotosa, ki je zrasel iz popka Garbodakašayi Višnuja. Zadolžen je za kreiranje univerzuma in s tem upravlja z raja-guno. Poseduje 78% lastnosti Krišne, kar je maksimalen odstotek, ki ga lahko doseže živo bitje (jiva-tattva) v materialnem svetu.

C

ccc

Č

ččč

D

ddd

E

F

G

H

I

J

K

Karanodakašayi VišnuVišnu, ki leži na vzročnem (karano sagara) oceanu. Vzročni ocean je kapljica vode v duhovnem svetu na katerem leži Karanodakašayi Višnu in s svojim dihanjem kreira številne univerzume iz svojih kožnih por. Karanodakašayi Višnu je prva ekspanzija, s katero Krišna upravlja materialni svet (prva ekspanzija moči ustvarjanj).

L

M

N

O

ovedah – to pomeni vede

P

Q

R

S

Š

Šiva – kombinacija med živim bitjem (jiva-tattva) in Stvarnikom (višnu-tattva). Pripada šiva-tattvi in poseduje 82% lastnosti Krišne. Zadolžen je za kozmično uničenje in s tem upravlja z tama-guno.

T

U

V

Višnu – ekspanzija Krišne, ki poseduje 92% lastnosti Krišne. Zadolžen je za vzdrževanje univerzuma in s tem upravlja z sattva-guno. Njegove pozicije živo bitje ne more doseči, saj predstavlja višnu-tatvo.

W

X

Y

Z

Ž

žžž