Članki/ Video

RAŠI-12 ozvezdij zodiaka (https://youtu.be/z-WETL__cl0)

Jasno nebo v mrzli zimski noči odpira pogled na nešteto zvezd. Nekatere imajo večji pomen in druge manjši. Vedska kultura obravnava 27 glavnih ali pomembnih zvezd, ki se imenujejo Nakšatre. Le te sestavljajo 12 ozvezdij zodiaka, imenovanih Raši. Raši sestavlja mnogo zvezd, ampak samo dve ali tri so prominentne v vsakem astrološkem znamenju. Zagotovo ste opazili, da smo začeli govoriti o astroloških znamenjih, ki se v sanskrtu imenujejo Raši. Vsak znak od njih ima neko značilnost, večinoma povezano s karakteristikami specifične živali. Ljudje imamo radi živali, zato lažje na nebu najdemo specifično ozvezdje v obliki le te. Kakor ima vsaka žival svoj karakter, tako ima tudi Raši svoj karakter. Karakter ni samo povezan z živaljo ali osebo, ki ga le ta predstavlja, ampak tudi s planetom, ki vlada določenemu ozvezdju. Ker je planetov devet, Rašijev pa dvanajst, imajo nekateri dve vladavini. Naj za primer vzamemo Raši s katerim se začne naravni krog zodiaka. Imenuje se Meša ali Oven. Njegov vladar je Mars, ki je istočasno vladar tudi Škorpijona. Oseba je Oven, če se v trenutku njegovega rojstva na najbolj vzhodnem delu Zemlje vzhaja le to znamenje. Temu strokovno pravimo Lagna ali ascendent. Raši, kjer se nahaja Lagna predstavlja tudi prvo hišo osebe ali Bhavo. V Jyotiš analizi je pomembno v katerem Rašiju oziroma Bhavi se nanhaja vladar Lagne. V našem primeru tj. Meša Lagni, predstavlja Mars našega vladarja ali osebni planet. Povedano drugače v tistih hišah ali področjih katerim vlada Mars, se bo v našem življenju najbolj dogajalo, še posebno v Rašiju kamor je planet dejansko odšel. Vsak planet dobiva na moči, če vlagamo svoj trud na področjih hiš katerim vlada. Dober primer je oddajanje stanovanja. Lastnik dveh stanovanj, ne živi v njih, vendar je zadovoljen če vsak najemnik lepo skrbi za svoje stanovanje v katerem živi.

 1. Meša – Oven (Mars)
 2. Vrišabha – Bik (Venera)
 3. Mituna – Dvojček (Merkur)
 4. Karka – Rak (Luna)
 5. Simha – Lev (Sonce)
 6. Kanya – Devica (Merkur)
 7. Tula – Tehtnica (Venera)
 8. Vrišabha – Škorpijon (Mars, Ketu)
 9. Dhanura – Strelec (Jupiter)
 10. Makara – Kozorog (Saturn)
 11. Kumbha – Vodnar (Saturn. Rahu)
 12. Mina – Ribi (Jupiter)

 

 

LAGNA (https://youtu.be/jteVnJh36vs)

Zelo ugodno je vstati pred sončnim vzhodom, ko se na jasnem nebu vidijo vse zvezde. Na najbolj vzhodnem delu neba vedno vzhaja določeno ozvezdje, zato se imenuje ascendent ali vzhajajoče znamenje. Obstaja dvanajst ozvezdij zodiaka, ki imajo večinoma obliko določene živali, da ga lažje prepoznamo ali najdemo na nebu. Dvanajst ozvezdji zodiaka sestavlja sedemindvajset prominentnih zvezd, ki se v jyotišu imenujejo nakšatre. Znamenje, ki je v trenutku našega rojstva najprej vzšlo na vzhodnem horizontu pomeni našo lagno ali vzhajajoče znamenje. Vzhajajoče znamenje ali raši predstavlja našo prvo hišo, ostalih enajst rašijev pa si sledi v vedno istem zaporedju. Naslednji raši v vrstnem redu označuje drugo hišo in tako naprej vse do dvanajste hiše. Hiša se imenuje bhava.

Vsakemu znamenju vlada eden izmed devetih planetov. Planet se imenuje graha. Pri astrološki analizi osebne karte posameznika, je pomembno v katerem znaku zodiaka se nahaja naš vladar lagne. Vladar lagne se imenuje tudi osebni planet. Ker je rašijev ali znamenj dvanajst, planetov pa devet, nekateri planeti vladajo dvema rašijema. Osebni planet se strokovno imenuje lagneš. Območje ali hiša, kjer se nahaja osebni planet bo sigurno zelo prominentno v našem življenju.

V jyotišu pa se srečamo tudi z izrazom mali lagneš. Povprečno vsak raši sestavljata dve celi in ena četrtina nakšatre. Nakšatra je ime za zvezdo. Zanimiv je tudi podatek, da sedemindvajsetim nakšatram vlada devet planetov. Pri nadaljnji analizi je prav tako pomembno v katerem rašiju oz. hiši se nahaja mali lagneš.

V našem primeru, ki ga prikazuje slika, je razvidno da gre za naravni zodiak. Naravni zodiak se začne z meša rašijem. Povedano drugače se oven nahaja v prvi hiši. Naš osebni vladar je potemtakem Mars, ki obenem vlada tudi znamenju Škorpijona. Gledano bolj natančno smo rojeni pod zvezdo imenovano Ašvini, kateri vlada planet Ketu. V ozvezdju ovna sta prominentni dve zvezdi in sicer Ašvini in Bharani. Zaključimo lahko da je naš lagneš Mars in mali lagneš Ketu.

 

 

ŠOLA  JYOTISHA  V  LJUBLJANI

Spoštovani

Pred kratkim se je v Slovenijo za dve leti preselil  Tusharnarayn Pr., jyotishi in vastu strokovnjak iz Indije. Je potomec iz družine jyotishijev. Znanje je s formalno izobrazbo pred 10 leti uspešno zaključil tudi na priznani Akademiji za jyotish (vedsko astrologijo) in vastu (vedsko arhitekturo) v New Delhiju. V naslednjih dveh letih bo imel jyotish in vastu šolo, ki z uvodnim in predstavitvenim predavanjem štarta ta ponedeljek 29. oktobra in sicer ob 16h na Inštitutu Vedanta na Žibertovi 27 v Ljubljani (Šiška, v bližini Tivolija).

Na predavnjih bom kot pomočnica in mentorica prisotna tudi jaz, kar pomeni, da boste učenci imeli res široko podporo na poti do tega vedskega znanja. V kolikor bi bilo potrebno, bom učitelja ob nepredvidenih situacijah lahko nadomeščala, tako da pouk ne bi nikoli izostal.

JYOTISH SVETOVALEC  ALI  VASTU SVETOVALEC

Po končani prvi stopnji bi posameznik lahko nadaljeval ali v smeri do samostojnega jyotish svetovalca ali pa se usmeril bolj na vastu.

Prva stopnja je namreč dovolj, da kandidat zmore pravilno razumeti povezavo med jyotishem in vastujem ter tako potem samostojno opravljati vastu na katerem koli področju bivanjske kulture, v arhitekturi v gradbeništvu ali pa krajinski arhitekturi (poslovni prostori, za dom, hiše, bloki, dvorane, urbanizem, pokrajina, parki, sobe, oprema…)

PREDAVANJA BODO POTEKALA PO STOPNJAH

Vse skupaj bi lahko izvedli ne v treh letih, kolikor sem za formalni študij potrebovala jaz, pač pa ravno zaradi dela v manjši skupini z dvema predavateljema v dveh letih, morda celo v letu in pol. Ker verjamem, da smo skupaj lahko močnejši, komaj čakam dan, ko bo med vami še kdo postal ne le moja stranka ali učenec, pač pa sodelavec. Tudi sicer vabljeni vsi, ki ste dovolj radovedni, da pogledate v del izjemnega vedkega znanja.

UVODNO PREDAVANJE

Prijazno vabljeni na predstavitveno prvo predavanje, ki bo potekalo: v ponedeljek 29.okt. ob 16h, na Inštitutu Vedanta, v zgornji učilnici, na Žibertovi ul. 27 v Ljubljani – Šiška, . Trajalo bo do 18.30. 

O nadaljevanju poteka študija pa se bomo dogovorili na srečanju. Za več informacij in prijave lahko oddate

–  meni osebno na tel. 031 345 804

– ali pa kar učitelju Tusharnaraynu na tel. 031 024 997

Oba se zelo veseliva druženja in skupnega učenja z vami.

Prijazen pozdrav,

za vas,Tatjana:)

 

 

RETROGRADNI MARS

Lunin mrk v retrogradnem Marsu