Rojstna karta

Rojstna karta je preslikava planetov in zvezd nad našo glavo v trenutku rojstva. Gibanje planetov in zvezd ima v vedski kulturi nek pomen, za razliko od sodobne teorije slučaja. Vsaka pozicija planeta pod določenim ozvezdjem, govori o karmi osebe, ki si jo je pridelala v prejšnjih življenjih. V vedskih časih so se osredotočili predvsem na pozicijo: Lagne, Lune in Sonca. Pozicija kralja (spodnja karta Gospoda Ramačandre) je denimo vidna iz specifične kombinacije nebesnih teles v trenutku rojstva, ter ni vidna pri vsaki osebi. V rojstni oz. natalni karti se pojavljajo naslednji pojmi: Lagna, Raši, Bhava, Nakšatra, Graha (gospodar, drišti, daša). V nadaljevamju bomo razložili te pojme. V rojstni karti gledamo tudi naslednje dejavnike: Pada (zunanja manifestacija), Gočar (trenutni tranzit), Šadbala (moč planeta), Aštakavarga (odpornost hiše), Yoga (določene povezave). 

 

jug Indije                                                            sever Indije

 

 

Lagna (vzhajajoče znamenje)

Lagna oz. ascedent je najbolj vzhodno ozvezdje zodijaka, ki se prvo pojavi na horizontu, glede na našo lakacijo in čas rojstva. Lagno opisuje tudi naslednji pregovor: Rojen pod srečno zvezdo. Zvezda se nanaša na Nakšatro, ki je del zodijaka ali Rašija. Vrtenje Zemlje okoli svoje osi povzroči dan in noč (osvetljen in temen del Zemeljske oble). Rečemo lahko, da se meja med dnevom in temo konstantno giblje po Zemeljski obli. Meja na vzhodnem delu Zemeljske oble v trenutku našega rojstva določi lagno osebe. Vedski spisi opisujejo, da vseh 27 Nakšater zamenja v enem dnevu. Zaključimo lahko, da se znamenje zodijaka menja na dobri dve uri (27/24 = 2,25h).

Lagna Device (Luna v Biku in Sonce v Škorpijonu)

 

 

Raši (ozvezdje zodijaka)

Raši se nanaša na skupino zvezd, ki jih zahodni astrologi imenujejo zodijak. Obstaja dvanajst rašijev oz. ozvezdij zodijaka: Oven, Bik, Dvojčka, Rak, Lev, Devica, Tehtnica, Škorpijon, Strelec, Kozorog, Vodnar in Ribi. Vsak raši sestavljata dve glavni zvezdi, ki jih Vedski spisi imenujejo Nakšatre. Obstaja 27 nakšater katerim vlada 9 planetov, torej vsak planet vlada trem Nakšatram. Vede opisujejo, da planeti krožijo po svojih orbitah na različnih višinah nad Zemljo. Prvo po višini je Sonce, sledi Luna, nad Luno se začenjajo zvezde. Vsak astrolog bo začel analizo z Lagno (vzhajajoče znamenje), nato bo pogledal v katerem znamenju (raši) se nahaja Luna in nato preveril v  katerem znamenju se nahaja Sonce. Tradicionalni Jyotiš je v prejšnih dobah slonel samo na Nakšatrah, ker je pomenilo ogromno kombinacij (27 x 109). Parašara Muni je za današnjo dobo (kali-yuga), kjer si ljudje ne moremo veliko zapomniti, zamislil bolj grafični severno indijski sistem analiziranja.

Št. Znamenje Ime Lastnosti Vladar
1. Oven Meša pogum, mladost, borbenost Mars
2. Bik Vrišaba praktičnost, vstrajnost, komfort Venera
3. Dvojčka Mithuna komunikacija, prodaja, inteligenca Merkur
4. Rak Karaka čustvenost, zasčitništvo, skrbnost Luna
5. Lev Simha neodvisnost, vodja, moč Sonce
6. Devica Kanya sistematičnost, analitičnost, kritiziranje Merkur
7. Tehtnica Tula pravica, tehtanje, presojanje Venera
8. Škorpijon Vriščika skrivnostnost, okultizem, duhovnost Mars (Ketu)
9. Strelec Dhanura idealizem, fokus, moralnost Jupiter
10. Kozorog Makara praktičnost, prizemljenost, organiziranost Saturn
11. Vodnar Kumbha univerzalnost, humanizem, poučevanje Saturn (Rahu)
12. Ribi Mina prilagodljivost, sočutnost, navezanost Jupiter

 

 

 

Bhava (hiša)

Bhava se nanaša na povdročja preko katerih potujemo v našem življenju. Obstaja dvanajst povdročij oz. hiš v katerih se bomo nečesa naučili. Začne se z rojstvam, ki se začne v prvi hiši in konča z osvoboditvijo, katero predstavlja dvanajsta hiša. Vseh dvanajst hiš lahko opišemo preko naše življenske zgodbe. Glede na karmo se kot duša rodimo v točno določenem telesu (1. bhava). Rodimo se v točno določeni družini, ki je rezultat naše karme (2. bhava). V naši mladosti dobimo bratca ali sestrico (3. bhava). Skupaj z mamo preživimo del otrostva v toplem domu (4. bhava). Začnemo hoditi v šolo (5. bhava). Soočimo se s prvimi ovirami, ko najdemo prvo službo (6. bhava). Najdemo si partnerja in se poročimo (7. bhava). Naše življenje se nam spremeni, ko se nam rodi prvi otrok (8. bhava). Začnemo se zanimati za duhovnost in smisel življenja (9. bhava). Najdemo si pravi poklic (10. bhava). S trudom si povečamo prihodke (11. bhava). Postopoma se vedno bolj posvečamo duhovnosti in stremimo k osvoboditvi (12. bhava). Vzhajajoče znamenje (raši lagna) predstavlja prvo hišo.

Hiša Lastnosti Naloga duše
1. bhava duša, telo, zdravje dharma
2. bhava družina, bogastvo, govor artha
3. bhava trud, mlajši sorojenci, talenti kama
4. bhava dom, mama, samozavest mokša
5. bhava izobrazba, otroci, uspeh dharma
6. bhava ovire, bolezni, sovrazniki artha
7. bhava zakonec, prijatelji, želje kama
8. bhava preobrazbe, smrt, okultizem mokša
9. bhava duhovnost, sreča, oče dharma
10. bhava poklic, ugled, status artha
11. bhava prihodki, prijatelji, starejši sorojenci kama
12. hiša zaprte ustanove, osvoboditev, vedska poroka mokša

 

 

 

Graha (planet)

Vsi planeti krožijo okoli Zemlje na različnih višinah v nekem zaporedju. Začenši od Meseca pa vse do Saturna ima vsak naslednji planet večji premer, večjo orbito in sorazmerno manjšo hitrost krožnega gibanja. Njihova specifična postavitev pod različnimi ozvezdji v trenutku našega rojstva na ta način zapiše tudi karmo življenja ljudi, kar je v Vedah opisano kot znanost imenovana Jyotiš. Rahu in Ketu sta demonska planeta, ter lahko spreminjata podobo iz nepojavnega v pojavno. Gibljeta se v smeri urnega kazalca, kar pomeni da se vedno gibljeta retrogradno. Sonce in Luna se vedno gibljeta pravilno v smeri oratno od urinega kazalca. Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn, krožijo okoli Sonca, ter skupaj z njim okoli Zemlje. Zgoraj naštetih pet planetov, tvori sestavljeno gibanje, kar pomeni da je njigivo gibanje večinoma pravilno, včasih pa retrogradno.

Večje število planetov v določeni bhavi oz. rašiju pomeni gnečo. Dva sta normalna družba, trije so gneča in štirje tvorijo kaos. Pomembne so tudi stopinje planetov v določeni bhavi. Planet z najnižjimi stopinjami postane glavni planet v določeni hiši.

Zmotno je mišljenje da planeti vplivajo na nas. Na nas uplivajo upravni polbogovi vsakega planeta s svojimi mističnimi močmi. Vsak vladar planeta ima svoj karakter katerega preslikava na nas, glede na našo karmo oz. pozicijo pod dololočeo zvezdo v času našega rojstva. Vladarji planetov imajo med seboj različne odnose: prijateljski, nevtralni in sovražen.

Planet (graha) Karakter Prijatelj Nevtralen Sovražnik
Sonce (Sy) ego, oče, zdravje Ch, Ma, Gu Bu Sk, Sa
Luna (Ch) um, mama, čustva Sy, Bu Ma, Gu, Sk, Sa
Merkur (Bu) IQ, komunikacija, trgovina Sk, Sy Ma, Gu, Sa Ch
Venera (Sk) ljubezen, umetnost, žena Bu, Sa Ma, Gu Sy, Ch
Mars (Ma) moč, energija, mladost Sy, Gu, Ch Sa, Sk Bu
Jupiter (Gu) sreča, bogastvo, mož Sy, Ch, Ma Sa Bu, Sk
Saturn (Sa) strogost, resnica, zemlja Bu, Sk Gu Sy, Ch, Ma
Rahu (Ra) spremembe, preobrazba, strast
Ketu (Ke) osvoboditev, razpoke, strupi

 

 

Nakšatre (zvezde)

V našem unicerzumu obstaja mnogo zvezd, ki predstavljajo dom raznim polbogovom. Vede podajajo število 33 milijonov polbogov, ki vsak prebiva na svoji zvezdi. Kljub tolikšnem številu domov polbogov, vede oposujejo le tri kategorije zvezd.

Prva kategorija predstavlja zvezdo Severnico, ki nosi ime po njegovevem vladarju Dhruva Maharaj. Dhruva-loka velja tudi za domovanje Kširodakašayi Višnuja. Dhruva-loka se nahaja vertikalno v centru našega univerzuma in služi kot osišče, okoli katerega se vrtijo vse zvezde. Vse zvezde 27x obkrožijo Severnico v enem mesecu, kar pomeni da se znamenje zamenja vsaki dobri dve uru (27/ 24 = 2.25).

Drugo kategorijo predstavlja Veliki voz, ki je dobil ime po sedmih modrecih (Saptha-riši). Modreci so neposredni sinovi našega kreatorja Brahme. Predstavljajo velike poznavalce vedskih spisov (brahmane), ki svetujejo polbogovom (kšatriye), kateri upravljajo naš univerzum. Postavitev Velikega voza v štirih letniha časih, kot posledica kroženja okoli Severnice, predstavlja izvor svastike. Imena modrecev: Mariči, Všišta, Angira, Atri, Pulastya, Pulaha in Kratu.

Tretjo kategorijo predstavljajo ozvezdja zodijaka oz. Rašiji. Imena Rašijev: Meša, Vrišabha, Mithuna, Karaka, Simha, Kanya, Tula, Vriščika, Dhanura, Makara, Kumbha in Mina. Vsa zgoraj našteta ozvezdja pa sestavlja 27 Nakšater, ki predstavljajo najpomembnejše zvezde v Jyotišu

Nakšatre so hčere Dakše, sina stvarnika Brahme, ki je izvor skoraj vseh ras živih bitij v našem univerzumu. Dakša je dal svojih 27 hčerk za žene polbogu Lune (Čandra). Luna kroži direktno pod zvezdami in rečeno je, da se kralj Čandra vsak dan v mesecu prespi v spalnicu ene od svojih žena. Vsaka kraljica posamezne Nakšatre ima svoj karakter, ki ga prenaša na vsakega posameznika, glede na srečno zvezdo pod katero je rojen. Podobno ima veliko vlogo tudi kralj Čandra, ki se vsaki dan nahaja v drugi palači oz. Nakšari. 27 Nakšatram vlada 9 Grah, kar pomeni da vsak planet vlada trem Nakšatram. Modreci meditirajo na obliko delfina Šišumare, katerega telo sestavlja 27 Nakšater  in Abhijit. Rep delfina predstavlja Dhruva-loka, lev del telesa obtežuje 14 Nakšater in desni del telesa 13 Nakšater + Abhijit. Jyotiš razdeli eno Nakšatro na štiri pade, tako da razdeli nebo na 108 delov (27 x 4) za razliko od dvanajstih razdelitev zahodne astrologije

 

Nakšatra Simbol Vladar Raši Guna Lastnosti
1. Ašvini konjska glava Ketu 00º 00′ Oven- 13º 20′ Oven sattva zdravilec, svetovalec, inteligenca
2. Bharani maternica Venera 13º 20′ Oven-26º 40′ Oven rajas materinstvo, čistost, disciplina, 
3. Kritika rezilo Sonce 26º 40′ Oven-10º 00′ Bik rajas vodstvo, dostojanstvo, moč
4. Rohini kočija Luna 10º 00′ Bik- 23º 20′ Bik rajas rast, lepota, vozila
5. Mrigaširša jelen Mars 23º 20′ Bik-6º 40′ Dvojček tamas razisvanje. nežnost, ženstvenost
6. Ardra diamant Ketu 6º 40′ Dvojček-20º 00′ Dvojček tamas vlažnost, ambicije, trgovanje
7. Punarvasu tok puščic Jupiter 20º 00′ Dvojček-3º 20′ Rak sattva zadovoljstvo, filozof, učitelj
8. Pušya kravje vime Sarurn 3º 20′ Rak-16º 40′ Rak tamas hrana, obilje, znanje
9. Ašleša zvita kača Merkur 16º 40′ Rak-30º 00′ Rak sattva politika, hipnoza, zdravila
10. Magha prestol Ketu 00º 00′ Lev-13º 20′ Lev tamas diplomacija, običaji, napredek
11. Purvapalguni sprednje noge zofe Venera 13º 20′ Lev-26º 40′ Lev rajas potovanja, spoštovanje, umetnost
12. Utarapalguni zadnje noge zofe Sonce 26º 40′ Lev-10º 00′ Devica rajas pomaganje, IQ, učitelj
13. Hasta dlan Luna 10º 00′ Devica-23º 20′ Device rajas sprejemanje, svetovanje, odločnost
14. Čitra dragulj Mars 23º 20′ Device-6º 40′ Tehtnica tamas govor, obilje, umetnost
15. Svati mlada rastlina Rahu 6º 40′ Tehtnica-20º 00′ Tehtnica rajas samostojnost, čutečnost, prilagodljivost
16. Višaka okrašen podboj Jupiter 20º 00′ Tehtnica-3º 20′ Škorpijon sattva osredotočenost, sebičnost, nezadovoljstvo 
17. Anuradha žezlo Saturn 3º 20′ Škorpijon-16º 40′ Škorpijon tamas prebujanje, razsvetljenje, povezovanje
18. Ješta okrogli talisman Merkur 16º 40′ Škorpijon-30º 00′ Škorpijon sattva avtoriteta, zaščita, status
19. Mula korenina Ketu 00º 00′ Strelec-13º 20′ Strelec tamas iskanje, preobrazba, izvor
20. Purvašada pahljača Venera 13º 20′ Strelec-26º 40′ Strelec rajas potrpežljivost, nepremagljivost, prečiščevanje
21. Utarašada slonovi okli Sonce 26º 40′ Strelec-10º 00′ Kozorog sattva iskrenost, univerzalnost, blagoslovi
22. Šravana trije koraki Luna 10º 00′ Kozorog-23º 20′ Kozorog rajas učemje, poučevanje, evolucija
23. Daništa boben Mars 23º 20′ Kozorog-6º 40′ Vodnar tamas bogastvo, glasba, apartnerstvo
24. Satabiša prazen krog Rahu 6º 40′ Vodnar-20º 00′ Vodnar tamas zdravilstvo, skrivnostnost, misijonarstvo
25. Purvabhadrapad prednji del mrtvaškega voza Jupiter 20º 00′ Vodnar-3º 20′ Ribi sattva ogenj, nemirnost, okrutnost
26. Uttarabhadrapad zadnji del mrtvaškega voza Saturn 3º 20′ Ribi-16º 40′ Ribi tamas raziskovanje, vztrajnost, uvidi
27. Revati ura Merkur 16º 40′ Ribi-30º 00′ Ribi sattva potovanja, čas, skrbmniki

 

 

Gospodar

Gospodar oz. vladar se nanaša na upravno božanstvo določenega planeta. Planet ni vladar določenega rašija, vladar je polbog, ki kraljuje določenemu planetu. Večino planetov vlada dvema rašijema, razliko delata Sonce in Luna. Sonce in Luna imata vsak po eno vladavino. Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn imajo dve vladavine. Rahu in Ketu sta pomožna vladarja. Raši tvorita dve Nakšatri, katerim prav tako vladajo planeti. Vsak planet vlada trem Nakšatram (3 x 9 = 27). 

Ni samo pomembno v kateri hiši se nahaja določen planet, pomembno je tudi katerim hišam vlada. Dayal Lama je vladar Tibeta, ampak mu vlada iz Indije. Pri analizi astrološke karte moramo zato povezati med seboj vse tri hiše oz. rašije.

Planeti imajo podobne lastnosti, kot določeni rašji. V astrološkem jeziku pravimo, da so v svoji hiši oz. lastnem rašiju (swarna). Planeti v svojem rašiju imajo dobro moč in nam lahko pomagajo. Planeti dosežejo maksimalno moč v posebnih pozicijah oz. določenih rašijih, čemur pravimo ekzalzacija (uča). Diametralna pozicija pomeni debilitacijo planeta in s tem minimalno moč, s katero nam določen planet ne more prav veliko pomagati.

 

Planet Ekzaltacija Debilitacija Svoje znamenje
Sonce Oven Tehtnica Lev
Luna Bik Škorpijon Rak
Merkur Devica Ribi Dvojčka, Devica
Venera Ribi Devica Bik, Tehtnica
Mars Kozorog Rak Oven, Škorpijon
Jupiter Rak Kozorog Strelec, Ribi
Saturn Tehtnica Oven Kozorog, Vodnar
Rahu Bik  Škorpijon Vodnar
Ketu  Škorpijon Bik Škorpijon

 

 

Drišti (pogled)

Drišti pomeni kateri planet direktno gleda določeno hišo oz. astronomsko gledano, kateri planet je oddaljen 180° od ozvezdja, ki določa hišo. Vsi planeti imajo direkten drišti oz. pogled sedem (7).  Največjo moč imajo trije največji planeti (Saturn, Jupiter in Mars), saj imajo razen sedmega pogleda tudi druge poglede. Druge poglede imata tudi Rahu in Ketu. Bolj ko je planet stopinjsko odmaknjen od določene hiše večjo moč ima. Moči pogleda: pogled sedem 45%, pogled pet 30% in pogled tri 15%. Pogledi določenih planetov: Saturn 7, 3, 10. Jupiter 7, 5, 9. Mars 7, 4, 8. Rahu in Ketu 7, 5, 9, 12.

 

Slika: sedmi pogled  5. bh (45%), prvi pogled 1. bh (15%) in deseti pogled 8. bh (30%)

 

 

Daša (časovno obdobje planeta)

Daše oz. časovna obdobja devetih planetov tvorijo dolžino našega življenja. Najbolj uporabljani metodi sta vimšottari daša (120 let) in tribhagi daša (80 let). Vimšottari obdobja: Sonce 6 let (5%), Luna 10 let (8%)Mars 7 let (6%), Rahu 18 let (15%), Jupiter 16 let (13%), Saturn 19 let (16%), Merkur 18 let (15%),  Ketu 7 let (6%), Venera 20 let (17%). Vsako obdobje se razdeli na pod obdobje, vsako pod obdobje spet na novo pod obdobje. Prvo obdobje Sonca se imenuje maha-daša in traja 6 let. V Sončevi maha-daši se zopet zvrstijo vsi planeti v skladu s svojimi procenti, tako dobimo pod obdobja (antar-daša). V antar-daši se spet zvrsti vseh devet planetov v skladu s svojimi procenti, tako da dobimo podpod obdobja (pratyantar-daša). Pratyantar-daša se razdeli na nova podpodpod obdobja (sukšmaša-daša). Življenje tako razdelimo na: leta, mesece, dneve in ure. Glede na dostojanstvo določenega planeta in njegovo lokacijo, lahko določimo kdaj se nam bo nekaj dogajalo na določenem povdročju (bogastvo, družina, partnerstvo, služba…).

 

 

Pada (zunanja manifestacija)

Pada pomeni zunanjo manifestacijo naše karme, ter pokaže kje se bo manifestirala določena hiša. Ponavadi se prvo pogleda kje se nahaja prva pada (1P), saj se bo nam na tem povdročju najbolj dogajalo. Pogledamo tudi kje se manifestira: bogastvo (2P), partner (7P), posel (10P), otroci (5P) itd. 

Preko pad lahko ocenimo kako nas vidiji drugi: oče (9P), mama (4P), zakonec (7P), mlajši brat (3P), starejši brat (11P), sovražniki (6P). prijatelji (11P) ipd. Za bolj natančno analizo moramo rotirati celotno karto okoli izbrane pade (bhava arudha).

 

 

Gočar (trenutni tranzit)

Gočar oz. trenutni tranzit se nanaša na vstop nekega planeta v novo ozvezdje v trenutnem letu. Do sedaj smo govorili o naši natalni karti in karmi s katero smo se rodili. Sedaj bo govora o trenutni razporeditvi planetov na nebu in njihovem trenutnim vplivu na nas. Gočar se uporablja pri analzi dogodkov trenutnega leta. Upoštevamo tudi pozicijo in kvaliteto planeta, ki predstavlja dašo katero trenutno živimo.

Analiza zavzema predvsem odnos med trenutni poziciji planetov in poziciji planetov ob našem rojstvu. Gleda se odnos med dvema Rašijema in dvema Nakšatrama. Odnos se določi v točnem določenem trenutku, ko nek planet vstopi v nov Raši. Odnos temelji na pozicije Lune v trenutku, ko je določen planet prešel v nov Raši. Govorimo torej o odnosu natalne in tranzitne Lune.

Pozicije Lune v natalnem in trnzitnem rašiju rezultira naslednje odnose: zlat, srebrn, bronast in železen.

Pozicije Lune v natalni in trnzitni Nakšatri rezultira naslednje kvalitete: nevtralno, sreča, nesreča, obilje, problemi, uspeh, preobrazba, podpora in izjemna podpora.

 

 

Yoga (določene povezave)

Yoga v dobesednem prevodu pomeni povezavo. Povezava se nanaša predvsem na pozicijo Grah v Rašiju in Bhavi. Obstaja mnogo kombinacij glede na na to da obstaja 9 Grah, 12 Rašijev in 12 Bhav,  V jyotišu obstaja različne  yoge glede na postavitev planetov v rojstni karti.

Sambandha pomeni zamenjavo mest, ko se dve Grahi zamenjata v svojih Rašijih.  Juti pomeni ugodno kombinacijo dveh planetov v določeni hiši, naprimer Candra-Mangal-yoga v 10. Bhavi. Pomembna analiza pri vsaki rojstni karti je povezava med kono in kendroKendra pomeni 1. bh, 4. bh, 7. bh in 10. bh. V karti kendra predstavlja centralni romb, ki simbolizira stabilnost in Višnuja. Kona pomeni 1. bh, 5. bh in 9. bh. V karti kona predstavlja pokončni trikotnik, ki simbolizira religijo in Lakšmi.

Raši-sambanda se nanaša na Raja-yogo, ki označuje izmenjavo dveh Grah in njunih Rašijev med kendro in kono. Drišti-sambanda pomeni direktni pogled Grahe na svoj Raši. Nakšatra-sambanda se nanaša na izmenjavo dveh Grah in njunih Nakšater med kendro in kono. Sthana-sambanda se nanaša na mesto oz. Bhavo v kateri se pojavita dve Grahi, katerih vladavine se nahajajo v kendri in koni.

 

 

 

Šadbala (moč planeta)

Šadbala pomeni moč planeta, katerega moč mora biti nad ena, da ima solidno moč. Šadbala se vedno dela vzporedno z dominanco planeta. Problem nastane, če sta obe moči v slabe stanju, kar pomeni da nobena ne presega ena.

Slika: Budha ima slabo moč oz. moč na meji

 

Bhava bala pomeni moč hiše in se gleda skupaj z Aštakavargo. Problem nastane, če sta obe moči v slabem stanju.

 

Slika: kritična sta 5. bh in 11. bh

 

 

Aštakavarga (moč hiše)

Aštakavarga se nanaša na binarni sistem točkovanja, ko planeti podprejo določeno hišo. Aštaka se nanaša na Lagno in 7 Grah, kjer Rahu in Ketu ne sodelujeta. Varga se nananša na binarni sistem, kjer vsaka od osmih Grah doprinese točko ali ne. Poznamo tri sisteme binarne sisteme točkovanja: Praštar-aštakavarga, Samudya-aštakavarga in Sarva-aštakavarga.

Praštar-aštakavarga pomeni posamezno razporeditev točk posmezne Grahe v doličenem Rašiju. Vsaka Graha lahko da eno točko ali pa jo ne da. Ker sodeluje 8 Grah je maksimalen rezultat osem. Pomeni točkovanja: 8-izjemno, 7-odlično, 6-zelo dobro, 5-dobro, 4-povprečno, 3-šibko, 2-slabo, 1-zelo slabo in 0-katastrofalno.

Samudya-aštakavarga pomeni kolikšen je doprinos vseh 8 Grah na določen Raši. Točke ki jih doprinašajo posamezne Grahe lahko vzporejamo s strešniki, določen Raši pa z delom strehe kjer je lahko premalo strešnikov. Pomeni točkovanja: >30-odlično, >25-dobro in ≤25-slabo.

Sarva-aštakavarga pomen, koliko točk lahko posamezna Graha maksimalno doprinese. Maksimalno število točk: 56-Jupiter, 54-Merkur, 52-Venera, 49-Luna, 48-Sonce, 39-Mars in 39-Saturn. Maksimalen seštevek točk vseh 8 Grah nikoli ne presega 337.