Preventive

 

oltar idealna smer za oltar je v smeri Severo-Vzhoda
balkon balkon naj bo na Severuu ali Vzhodu, na Jugu ni v redu
kopalnica najbolje je, da je na Vzhodu, toda brez WC-ja, druga najboljša možnost je na Severu
tramovi

 

spalnica

 

 

denar

število tramov naj bo parno, toda če spite pod njimi to lahko povzroči težave z zdravjem

naj bo na Jugu ali Jugo-Zahodnem delu hiše, na Severo-Zahodu je v redu za mladoporočence, v vsakem primeru se izognite spati z glavo obrnjeni proti Severu, saj tako odteka energija iz telesa

hranite svoje dragocenosti v omari na Severnem delu katerekoli sobe, najbolje pa je v sobi, ki je na Severu

 

jedilnica naj bo na Zahodni strani sobe ali hiše
vrata število vrat v hiši naj bo parno
kuhinja Agni, božanstvo ognja domuje na Jugo-Vzhodu, zato naj bo kuhinja kot element ognja na tem delu
glavni vhod naj ne bo obrnjen proti slepim ulicam ali križišču cest, naj ne bo oviran z visokimi drevesi tik pred vhodom, vrata naj se odpirajo desno-sučno, to je v smeri urinega kazalca
stebri parno število stebrov spodbuja rast harmonije v hiši
sobe število sob naj bo neparno
stopnice lahko so na Jugo-Zahodu ali Jugo-Vzhodu, nikakor pa ne gradite stopnic na Severo-Vzhodu
WC idealno je da ga postavite na Jugo-Zahodni ali Južni del hiše, nikakor pa ne na Severo-Vzhod, saj to povzroča veliko negativnosti
drevesa visoka drevesa so lahko na Zahodu ali Jugu dvorišča, izogibajte pa se jih na Severu in Vzhodu
okna število oken naj ne bo 3, 6 ali 11

 

 

VASTU RASTLINE ZA DOM

 

Fikus (ficus elastica).

 

Okrogli mesnati listi simbolizirajo bogastvo in finančno rast. Spodbujajo trgovski uspeh in priliv denarja. Hkrati veljajo za naravne čistilce zraka, saj vsrkavajo toksine.

 

Bambus. Je nezahteven za vzdrževanje, zato ga imamo brez težav lahko v svojem domu. Zanj velja, da pozitivno vpliva na boljše zdravje, srečo in splošno blaginjo. Še posebej blagodejen je lotosov bambus, ki spodbuja k sreči v hiši ter vzdržuje mir in nedolžnost oz. čistost.

Orhideja. Ker spodbuja spolno moč, privlačnost nasprotnega spola in plodnost je zelo primerna predvsem za mladoporočence. Je simbol ljubezni in daje uteho in tolažbo duši. Ker je zelo lepa lahko krasi katerikoli del našega doma.

Tulsi (sveta bazilika). Po načelih Ajurvede iz terapevtskega stališča Tulsi uravnava Agni, tj. naš prebavni ogenj, varuje imunski sistem, čisti kri, pozitivno deluje na pljuča saj zmanjšuje sluz – mukus, adaptira črevesje, odpravlja diabetes in škodljiv holesterol, harmonizira naš um, umirja ego ter pozitivno vpliva na naše subtilno telo.

Njeni listi lahko dovajajo kisik ne le podnevi, pač pa tudi ponoči, zato je zelo koristen dodatek v našem prostoru.

V vedski kulturi je  Tulsi čaščena celo kot Božanstvo in zanjo v domovih v glavnem skrbijo ženske. Prav zaradi svoje božanske narave se imenuje tudi sveta bazilika.

Lotos. Čeprav je lotos neobičajna izbira za rastlino v sodobnem gospodinjstvu, vendarle ima veliko pozitivnih vibracij.  Povezuje se ga z Lakšmi, boginjo obilja in Gospodom Buddho, kar pomeni, da spodbuja k odrešenju in privlači bogastvo. Simbolizira odličnost, moralnost, čistost in življenjsko moč.

Kitajsko cvetje. Njihova simbolna moč je v optimizmu in zdravju. Oznanjajo začetek novega leta, ko spomladi drevje zacveti. Spodbujajo dobro voljo, optimizem in ljubezen med partnerjema. Hranjenje teh cvetlic, med katerimi so denimo tudi cinije in krizanteme, bo v dnevnem prostoru dalo svoje najboljše rezultate. Zato jih gojite na svojem vrtu in jih vnašajte v prostor.

Lilija. je dišeča cvetlica, ki zelo močno oddaja svoj vonj v prostor. Po Vastuju Lilija simbolizira srečo, mir in harmonijo. Prebivalcem nekega gospodinjstva pomaga pri ohranjanju ravnotežja in skladnosti v kriznih obdobjih. Povezuje se jih tudi z meditacijo, zato jih je smiselno imeti v prostorih, ki služijo v ta namen.

 

NEPRIMERNE RASTLINE ZA DOM

Obstaja kar nekaj rastlin, ki jih ni dobro imeti v svojih domovih ali bivalnih prostorih.

  • Tak je denimo Tamarind, drevo, ki je zatočišče zlih duhov, zato naj ga ne bi posadili v bližini svojega doma.
  • Bombaž tudi ni primeren za domač vrt in dom.
  • Kaktus in rastline s trnjem prav tako niso primerne za gospodinjstvo, saj lahko povzročajo nesoglasja in prepire med člani družine.
  • Visoka drevesa na določenih predelih sevajo oz. oddajajo negativno energijo.
  • Mrtve rastline. To pa je najpomembnejše pravilo, namreč da ne hranite mrtvih, oziroma odmrlih ali suhih rastlin v svojem domu.

V kolikor se boste držali teh Vastu nasvetov potem lahko pričakujete bistvene izboljšave v vašem že tako časovno omejenem življenjskem obdobju.