i

 


Jyotish (vedska/kvantna astrologija/horoskop in astronomija)


Veda/ Jyotish/ Rojstna karta
Primer: rojstna karta Šrila Prabhupada

 1. LASTNOSTI OSEBE: ozvezdje in planeti prve hiše (As)
 2. KARAKTER OSEBE: pozicija Meseca
 3. DUŠA IN EGO OSEBE: pozicija Sonca
 4. ZDRAVJE IN VITALNOST: tretja in šesta hiša
 5. POKLIC IN PRIHODKI: deseta in enajsta hiša
 6. PARTNER IN OTROCI: sedma in peta hiša
 7. DUHOVNOST IN RASVETLJENJE: deveta in dvanajsta hiša ter Ketu
Svetovanje zajema analizo vseh dvanajstih hiš, glavne življenjske naloge, aktualno dogajanje in določitev preventivnih ukrepov za določeno osebo. Veda/ Jyotish/ Muhurta Muhurta se nanaša na izračun ugodnega trenutka za pomembno življenjsko odločitev: poroka, služba, selitev, naložba ipd. Po vedski kulturi se naredi izračun za deset glavnih samskar oz. življenjskih preobrazb: Vivaha-karana (vedska poroka) Garbo dhana (spočetje otroka) Jata Karma (svečanost ob rojstvu) Niškramanam (prvo srečanje otroka z zunanjim svetom) Nama Karana (imenovanje otroka) Puštika Karma (preventivni obred za zdravje) Anna Prašna (otrok zaužije prve žitarice) Cuda Karanam (prvo striženje las) Vidyarambha (učenje abecede) Upanayanam (zaključek študija) Veda/ Jyotish/ Kompatibilnost Kompatibilnost se nanaša na možnost sodelovanja dveh oseb. Ne nanaša se samo na zakonske partnerje ampak tudi na: poslovne partnerje, brate in sestre ipd. Najbolj poznan je koota izračun glede na pozicije Meseca obeh partnerjev in kaže sodelovanje na dvanajstih področjih. Pomembna je tudi položaj Sonca in razdalje planetov obeh partnerjev. Vedska kultura v primeru poroke poudarja naslednje štiri kategorije:
 1. Temperament (gana) – Deva, Manušya, Rakšasa
 2. Duhovnost (varna) – Brahmana, Kšatriya, Vaišya, Šudra
 3. Karakter (šilanam) – položaj Meseca obeh
 4. Okus (ruči) – okus za enake stvari
vljudno vabljeni na predavanje o jyotishu v tempelj to sredo

Jyot (svetloba) in ish (kontrolor), z drugimi besedami: Svetloba Boga. Jyotish je znanost ki preučuje gibanje svetlečih objektov na nebu (grahe in nakšatre) Avtoriteta je Parašara Muni, oče avtorja ved Veda Vyas-e, ki je živel približno 5000 let nazaj na ozemlju današnje Indije.
Zahodni horoskop je tekom zgodovine zelo izkrivil pomen izvirne astrologije (Jyotish veda).
Zahodni horoskop obravnava karakter osebe, ki ga določa dvanajst znakov (raši) oz. dvanajst mesecev s svojimi značilnimi lastnostmi. Jyotish govori o dvanajstih znakih, ki se zamenjajo v enem dnevu, torej se znak zamenja vsaki dve uri. Rojen pod srečno zvezdo se nanaša na nakšatro, ki je v času našega rojstva nad našo glavo (lagna) in določa naše telesne lastnosti. Nakšatra pod katero se nahaja Mesec pa določa naše mentalne lastnosti. Na naše lastnosti pa vplivajo tudi drugi planeti, ki se nanašajo v določenem znaku (bhava oz. hiša). Gre torej za kompleksen astronomski vpliv nebesnih teles na določeno osebo (kraj in čas rojstva), ki izraža našo karmo pridelano v prejšnjih življenjih (Nič se ne zgodi slučajno).

pregled razporeditve planetov po jyotishu na Novo leto 2000

Muhurta